ЉудиНа данашњи дан

Умро је лекар, народни херој и академик Гојко Николиш

На данашњи дан, 11. јула 1995. године, у Ле Ману у Француској је умро лекар и историчар, учесник Шпанског грађанског рата и НОБ-а, народни херој, генерал-пуковник ЈНА, дипломата и академик Гојко Николиш.

Рођен је 11. августа 1911. године у селу Сјеничак на Кордуну, где је завршио основну школу, после које је похађао гимназију у Карловцу и Сремским Карловцима, и дипломирао медицину у Београду. Средином тридесетих година прошлог века је постао члан СКОЈ-а и КПЈ, а 1937. је отишао да се бори у Шпанском грађанском рату, вршећи дужност управника једне болнице и батаљонског лекара Девете интернационалне бригаде.

У Југославију се вратио 1940. године и током Другог светског рата обављао различите задатке, углавном у вези са санитетом и припремом лекара. У Ужицу је примио дужност референта санитета Врховног штаба НОП одреда Југославије и то обављао до краја рата.

Био је учесник Игманског марша и Битке на Неретви, а после Битке на Сутјесци формирао је санитетску школу у Јајцу. Такође је организовао и санитетску службу на Вису, и допринео организацији партизанских болница у јужној Италији.

После рата је, између осталог, био народни посланик Скупштине ФНРЈ, члан Опуномоћства ЦК СКЈ за организацију у ЈНА, начелник Санитетске службе ЈНА, амбасадор у Индији, члан Комитета за народно здравље Владе и члан Савета за народно здравље ФНРЈ, председник Научног друштва за историју здравствене културе Југославије, члан Савета Београдског универзитета и Српске академије наука и уметности и почасни председник Међународног комитета војне медицине и фармације.

Имао је чин генерал-пуковника у резерви.

Осамдесетих година се успротивио тадашњој политици која је вођена у Србији и Југославији, те је вратио партијску књижицу. Након отворених сукоба и неслагања у вези са тим како би Срби у Хрватској требало да се организују у складу са порастом хрватског национализма и тадашњим плановима ХДЗ-а, по избијању рата у СФРЈ, 1992. године је напустио земљу.

Последње три године живота је провео у Француској, где је након смрти и сахрањен.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1844. године рођен је краљ Петар I Карађорђевић;
1863. године рођен је ботаничар и професор Живојин Јуришић;
1890. године умро је сликар Новак Радонић;
1982. године умро је књижевник Меша Селимовић;
2002. године умро је архитекта и илустратор Бранислав Јовановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Untitled
Претходни чланак

Косово и Метохија: Mанастир Светих врача Козме и Дамјана

Untitled
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (11. јул)