AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je lekar i književnik Jovan Stejić

Na današnji dan, 23. novembra 1853. godine u Beogradu je umro lekar i književnik Jovan Stejić.

Rođen je 1803. godine u Aradu, a nakon školovanja u Segedinu, medicinski fakultet studirao je u Pešti i doktorirao u Beču 1829. godine. Po okončanju studija došao je u Srbiju, prvo u Šabac kod Jevrema Obrenovića, a potom kod Miloša u Kragujevac, gde je nekoliko godina radio kao lekar i vaspitač kneževih sinova Milana i Mihaila.

Nakon  izvesnih neslaganja sa Vukom, mada je prihvatio njegovu reformu, 1832. godine napustio je Srbiju i otišao u Zemun, gde se bavio lekarskom praksom i povremeno pomagao u lečenju Miloševe porodice. U Srbiju se konačno vratio 1840. godine, nakon Miloševog odlaska, i postao jedan od osnivača i šef srpskog građanskog saniteta i glavni sekretar Državnog saveta, što je obavljao sve do svoje smrti.

Jovan Stejić, prvi srpski svršeni doktor medicine, takođe je bio i član, sekretar i potpredsednik Društva srpske slovesnosti, izdavač prvog medicinskog spisa u Srbiji, a zalagao se i pisao o makrobiotici i transfuziji krvi.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1870. godine počela je sa radom Valjevska gimnazija;
1878. godine preminuo je književnik i političar Stjepan Mitrov Ljubiša;
1880. godine rođena je književnica Milica Janković;
1885. godine rođen je književnik Stevan Sremac;
1936. godine rođen je reditelj i scenarista Dragoslav Lazić;
1945. godine umro je slikar, grafičar i akademik Ljubomir Ivanović;
1997. godine umro je istoričar i profesor Ivan Đurić.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Foto: Vikipedija
Prethodni članak

„VINAVERIJADEˮ STANISLAVA VINAVERA

kusturica
Naredni članak

Rođen je reditelj Emir Kusturica