Na današnji dan

Umro je lekar, književnik i akademik Milan Jovanović Morski

Na današnji dan, 6. juna 1896. godine u Beogradu je umro lekar, književnik i akademik Milan Jovanović Morski.

Rođen je 24. aprila 1834. godine u Jarkovcu, u Banatu, a nakon školovanja u Vršcu, Temišvaru i Pešti, medicinu je diplomirao na Univerzitetu u Beču.

Tokom nepune šezdeset dve godine života, bio je između ostalog profesor higijene i sudske medicine na beogradskoj Velikoj školi, direktor realke u Novom Sadu, opštinski lekar u Herceg Novom, lekar kneževe porodice na Cetinju, lekar na izgradnji srpske železnice i brodski lekar parobrodskog društva Lojd, zahvaljujući čemu je putovao čak do Indije i Kine, te tako i dobio nadimke Morski i Bombajac.

S obzirom da se pored svoje profesije bavio i pisanjem i slikanjem, na tim putovanjima je nastalo nekoliko zbirki putopisa i novela, kao i akvarela sa motivima Sredozemlja, pa je postao i član Srpske kraljevske akademije.

Takođe je prevodio dela sa engleskog, nemačkog i ruskog jezika, pisao književne, muzičke i likovne kritike i bio autor nekoliko drama.

Milan Jovanović Morski, pomalo zaboravljeni srpski lekar i putopisac, bio je redovni član Odseka jestastveničkog, matematičarskog i Odseka umetničkog Srpskog učenog društva, sekretar Srpskog lekarskog društva, predavač i lekar, član Akademije umetnosti, urednik časopisa Otadžbina i učesnik mnogih kulturno-nacionalnih poduhvata.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1826. godine rođen je crnogorski knez Danilo Petrović;
1882. godine umro je lekar i književnik Konstantin Peičić;
1896. godine u Beogradu je održana prva filmska projekcija;
1815. godine tokom Drugog srpskog ustanka, na Ljubiću je poginuo komandant srpske artiljerije i vojvoda oba srpska ustanka Tanasko Rajić;
1906. godine rođen je fudbaler, trener i profesor Milorad Arsenijević Balerina;
1924. godine rođen je istoričar arhitekture, profesor i akademik Vojislav Korać;
1948. godine rođen je muzičar i glumac Vladimir Savčić Čobi.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

800px-Coat_of_arms_of_Serbia.svg
Prethodni članak

Srbija je ponovo postala nezavisna država

crnjanski
Naredni članak

Osnovana je „Zadužbina Miloša Crnjanskog”