На данашњи дан

Умро је лекар, књижевник и академик Милан Јовановић Морски

На данашњи дан, 6. јуна 1896. године у Београду је умро лекар, књижевник и академик Милан Јовановић Морски.

Рођен је 24. априла 1834. године у Јарковцу, у Банату, а након школовања у Вршцу, Темишвару и Пешти, медицину је дипломирао на Универзитету у Бечу.

Током непуне шездесет две године живота, био је између осталог професор хигијене и судске медицине на београдској Великој школи, директор реалке у Новом Саду, општински лекар у Херцег Новом, лекар кнежеве породице на Цетињу, лекар на изградњи српске железнице и бродски лекар паробродског друштва Лојд, захваљујући чему је путовао чак до Индије и Кине, те тако и добио надимке Морски и Бомбајац.

С обзиром да се поред своје професије бавио и писањем и сликањем, на тим путовањима је настало неколико збирки путописа и новела, као и акварела са мотивима Средоземља, па је постао и члан Српске краљевске академије.

Такође је преводио дела са енглеског, немачког и руског језика, писао књижевне, музичке и ликовне критике и био аутор неколико драма.

Милан Јовановић Морски, помало заборављени српски лекар и путописац, био је редовни члан Одсека јестаственичког, математичарског и Одсека уметничког Српског ученог друштва, секретар Српског лекарског друштва, предавач и лекар, члан Академије уметности, уредник часописа Отаџбина и учесник многих културно-националних подухвата.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1826. године рођен је црногорски кнез Данило Петровић;
1882. године умро је лекар и књижевник Константин Пеичић;
1896. године у Београду је одржана прва филмска пројекција;
1815. године током Другог српског устанка, на Љубићу је погинуо командант српске артиљерије и војвода оба српска устанка Танаско Рајић;
1906. године рођен је фудбалер, тренер и професор Милорад Арсенијевић Балерина;
1924. године рођен је историчар архитектуре, професор и академик Војислав Кораћ;
1948. године рођен је музичар и глумац Владимир Савчић Чоби.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

800px-Coat_of_arms_of_Serbia.svg
Претходни чланак

Србија је поново постала независна држава

crnjanski
Наредни чланак

Основана је „Задужбина Милоша Црњанског”