АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је лекар и ботаничар Сава Петровић

На данашњи дан, 1. фебруара 1889. године у Београду је умро лекар, ботаничар, санитетски пуковник и академик Сава Петровић.

Рођен је 26. јануара 1840. године у Шапцу, где је завршио основну школу и нижу гимназију, након којих је вишу гимназију и две године Лицеја завршио у Београду, па медицину у Француској.

По повратку у Србију  је био окружни физикус у Крушевцу, војни лекар у Београду и лични лекар краља Милана, а све време се бавио и ботаником.

Био је члан Српске краљевске академије, аутор неколико књига о флори наше земље, међу којима је и Лековито биље у Србији, а у околини Ниша је открио и заједно са Панчићем описао биљку коју је, по краљици Наталији, назвао Наталијина рамонда и која је касније постала симбол васкрса Србије у Првом светском рату, чији се стилизован цвет уоквирен лентом у бојама албанске споменице носи на реверу уочи обележавања краја Великог рата.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1860. године рођен филолог и професор Милан Решетар;
1922. године рођена је филмска, позоришна и ТВ редитељка Соја Јовановић;
1933. године рођена је књижевница и академик Светлана Велмар-Јанковић;
1950. године основан је Железнички музеј у Београду;
1994. године умро је историчар и академик Радован Самарџић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Portrait en pied et en costume de Bojidar Karageorgevitch
Претходни чланак

КАРАЂОРЂЕВИЋ КОГА ПОЛИТИКА НИЈЕ ЗАНИМАЛА

Ljubomir_Nenadovic
Наредни чланак

Умро је књижевник и академик Љубомир Ненадовић