LjudiNa današnji dan

Umro je Laza Kostić

Na današnji dan, 9. decembra 1910. godine u Beču je preminuo književnik, diplomata i akademik Laza Kostić. Rođen je 1841. godine u Kovilju, gde je završio osnovnu školu, nakon čega je pohađao dva razreda nemačke gimnazije u Pančevu, gimnaziju u Novom Sadu, dok je više razrede i maturski ispit položio u Budimu. Već u tom periodu iskazivao je izuzetnu nadarenost za strane jezike, zahvaljujući čemu je još u mladosti dobro naučio nemački, mađarski, francuski, engleski, kao i klasične jezike – grčki i latinski, što mu je omogućilo da u originalu upozna evropsku i klasičnu književnost i da stekne svestrano obrazovanje. Studije prava završio je u Pešti, gde je i doktorirao 1866. godine, posle čega je postavljen za profesora novosadske gimnazije. Godine 1867. izabran je za velikog beležnika, a narednih godina takođe je bio i član varoškog suda, poslanik Karlovačkog sabora, šajkaški poslanik i sekretar srpskog poslanstva u Petrogradu. U Beogradu je uređivao list „Srpska nezavisnost“, posle čega je otišao iz Srbije za Novi Sad i Suboticu, pa na poziv kneza Nikole na Cetinje, gde je uređivao „Glas Crnogoraca“, i kao politički izaslanik kneza Nikole povremeno putovao u Beč, Beograd i Novi Sad. Po odlasku iz Crne Gore vratio se u Vojvodinu i ostatak života proveo pretežno u Somboru, često preduzimavši putovanja po Evropi. Po svemu što se o njemu zna, bio je intrigantna ličnost za svoje sugrađane, kako zbog naprednih shvatanja, tako i zbog velike i neostvarene ljubavi prema Lenki Dunđerskoj, čuvenoj po svojoj lepoti i tragičnoj smrti. Svojim književnim stvaralaštvom uneo je nove i smele pesničke oblike u ondašnju poeziju i obogatio jezik novim izrazima, a neke od njegovih pesama, poput Santa Maria della Salute i Među javom i med snom, smatraju se najvišim ostvarenjima našeg romantizma. Bio je začetnik avangardne lirike, bavio se estetikom, književnom i pozorišnom kritikom, kao i prevođenjem, u okviru čega se posebno ističe njegovo popularisanje Šekspira kod nas. Član Srpske kraljevske akademije postao je 1909. godine. Pored lirskih pesama i balada, pisao je i poetične tragedije kao što su Maksim Crnojević i Pera Segedinac, i rasprave O Jovanu Jovanoviću Zmaju, njegovu pevanju, mišljenju i pisanju i Kritički uvod u opštu filozofiju. Laza Kostić preminuo je u Beču u sedamdesetoj godini, a sahranjen je na Velikom pravoslavnom groblju u Somboru. Njemu u čast danas postoji nagrada, kao i manifestacije, škole i ulice koje nose njegovo ime.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1881. godine rođen je Vojin Popović, poznatiji kao vojvoda Vuk, srpski komitski vojskovođa u balkanskim i Prvom svetskom ratu;
1914. godine rođena je slikarka i akademik Ljubica Cuca Sokić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Nikolaj_Petrovič_Krasnov
Prethodni članak

Umro je arhitekta Nikolaj Petrovič Krasnov

nikola-pasic
Naredni članak

Umro je Nikola Pašić