ЉудиНа данашњи дан

Умро је Лаза Костић

На данашњи дан, 9. децембра 1910. године у Бечу је преминуо књижевник, дипломата и академик Лаза Костић. Рођен је 1841. године у Ковиљу, где је завршио основну школу, након чега је похађао два разреда немачке гимназије у Панчеву, гимназију у Новом Саду, док је више разреде и матурски испит положио у Будиму. Већ у том периоду исказивао је изузетну надареност за стране језике, захваљујући чему је још у младости добро научио немачки, мађарски, француски, енглески, као и класичне језике – грчки и латински, што му је омогућило да у оригиналу упозна европску и класичну књижевност и да стекне свестрано образовање. Студије права завршио је у Пешти, где је и докторирао 1866. године, после чега је постављен за професора новосадске гимназије. Године 1867. изабран је за великог бележника, а наредних година такође је био и члан варошког суда, посланик Карловачког сабора, шајкашки посланик и секретар српског посланства у Петрограду. У Београду је уређивао лист „Српска независност“, после чега је отишао из Србије за Нови Сад и Суботицу, па на позив кнеза Николе на Цетиње, где је уређивао „Глас Црногораца“, и као политички изасланик кнеза Николе повремено путовао у Беч, Београд и Нови Сад. По одласку из Црне Горе вратио се у Војводину и остатак живота провео претежно у Сомбору, често предузимавши путовања по Европи. По свему што се о њему зна, био је интригантна личност за своје суграђане, како због напредних схватања, тако и због велике и неостварене љубави према Ленки Дунђерској, чувеној по својој лепоти и трагичној смрти. Својим књижевним стваралаштвом унео је нове и смеле песничке облике у ондашњу поезију и обогатио језик новим изразима, а неке од његових песама, попут Santa Maria della Salute и Међу јавом и мед сном, сматрају се највишим остварењима нашег романтизма. Био је зачетник авангaрдне лирике, бавио се естетиком, књижевном и позоришном критиком, као и превођењем, у оквиру чега се посебно истиче његово популарисање Шекспира код нас. Члан Српске краљевске академије постао је 1909. године. Поред лирских песама и балада, писао је и поетичне трагедије као што су Максим Црнојевић и Пера Сегединац, и расправе О Јовану Јовановићу Змају, његову певању, мишљењу и писању и Критички увод у општу филозофију. Лаза Костић преминуо је у Бечу у седамдесетој години, а сахрањен је на Великом православном гробљу у Сомбору. Њему у част данас постоји награда, као и манифестације, школе и улице које носе његово име.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1881. године рођен је Војин Поповић, познатији као војвода Вук, српски комитски војсковођа у балканским и Првом светском рату;
1914. године рођена је сликарка и академик Љубица Цуца Сокић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Николај_Петрович_Краснов
Претходни чланак

Умро је архитекта Николај Петрович Краснов

nikola-pasic
Наредни чланак

Умро је Никола Пашић