АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је краљ Милан Обреновић

На данашњи дан 11. фебруара 1901. године у Бечу је од упале плућа умро краљ Милан Обреновић.

Рођен је 22. августа 1854. године у Марашешти код Јашија у Румунији, и био је унук Милошевог брата Јеврема, после чије погибије је дошао у Крагујевац, где је бригу о њему преузео кнез Михаило Обреновић.

Након убиства кнеза Михаила у Кошутњаку, на предлог министра Миливоја Блазнавца за новог наследника проглашен је тада четрнаестогодишњи Милан Обреновић, а пошто је био малолетан, уместо њега је до 1872. године владало намесништво у саставу Миливоје Блазнавац, Јован Ристић и Јован Гавриловић.

Oженио се 1875. Наталијом Петровном Крешко, која је била руско-молдавског порекла и са њом добио сина Александра. Због различитих политичких мишљења (Наталија је била наклоњенија Русији, а Милан Аустрији), као и несугласица у приватном животу, овај брак није успео. Наталија је касније морала да напусти Србију и током изгнанства виђала је само свог сина.

По преузимању власти водио је два рата против Турске, први 1876, у ком је поражен и други наредне године, после чега је на Берлинском конгресу Србија добила независност и проширила своју територију. После Берлинског конгреса Милан се све више окреће Бечу и 1881. године закључује Тајну конвенцију, којом Србија постаје зависна од Аустрије, али од ње добија међународно признање да постане краљевина.

Већ наредне године то се и догађа и Милан Обреновић тако постаје први нововековни краљ Србије. У то време почињу да се стварају и политичке странке у Србији. Створене су  Народна радикална странка са Николом Пашићем на челу, Либерална странка са вођом Јованом Ристићем и Напредњачка странка као странка краља Милана.

У наредном периоду краљ Милан се позвао на право да оснује стајаћу војску, и страхујући од могућих побуна наредио је да се покупи оружје од народа и стави у магацине. Сељаци Тимочке крајине пружили су отпор у сакупљању оружја и по наговору Радикалне странке одбили да га предају, те је 1883. године избила Тимочка буна, коју је војска угушила. После гушења буне, краљ почине да прогони радикале због чега се многи припадници ове странке, као и њихов вођа Никола Пашић, склањају у Бугарску. Када се 1885. године Бугарска ујединила са Источном Румелијом Милан је, наглашавајући да је дошло до поремећаја равнотеже снага на Балкану и да су прекршене одлуке Берлинског конгреса, објавио рат Бугарској. У краткотрајном рату Србија је поражена на Сливници, Бугари су освојили Пирот, али су миром потписаним у Букурешту 1886. године границе остале непромењене. После овог рата покушан је још један атентан на краља, који није успео.

Године 1888. краљ Милан је, након споразума са радикалима, пристао на доношење веома демократског устава. Ипак, не желећи да влада по том уставу, на прослави Дана Краљевине почетком 1889. године краљ Милан је објавио своју абдикацију и одредио три намесника (Ристића, Протића и Белимарковића), који је требало да владају до пунолетства краља Александра.

По силаску са престола краљ Милан је углавном боравио у иностранству, али је и даље долазио у Србију и знатно утицао на одлуке које је доносио Александар.

Био је задужен за реорганизацију српске војске у којој је био веома утицајан. Међутим, сукоби са сином су почели после Александрове одлуке да се ожени Драгом Машин, због чега га је Милан прекоревао и није му дао благослов.

Крајем 1900. године, он је заувек напустио Србију и једно време боравио у Карлсбаду, затим у Темишвару, да би на крају умро у Бечу у 47. години живота.

Сахрањен је у Манастиру Крушедол.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1754. године рођен је устаник Танаско Рајић;
1817. године рођен је песник, правник и политичар Јован Суботић;
1954. године рођена је глумица Злата Петковић;
1953. године умро је сликар Урош Предић;
1967. године умро је сликар, један од оснивача и првих наставника Академије ликовних уметности у Београду, Мило Милуновић;
1993. године умрла је песникиња, књижевница и академик Десанка Максимовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

44536555_1371994246271272_1886710443720835072_n
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy (6)
Наредни чланак

МИСАО ДАНА