АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је конструктор авиона Сима Милутиновић

На данашњи дан, 11. децембра 1981. године у Београду је умро инжењер, професор и конструктор авиона Сима Милутиновић.

Рођен је 12. јула 1899. године у Мостару, одакле је након основне школе и ниже гимназије отишао на даље школовање у Сарајево, па у Београд на студије на Техничком факултету, те коначно на Политехнику у Берлину, где је учио општу машинску технику и специјализовао се у ваздухопловној струци.

По дипломирању је прво радио у немачкој индустрији, па у познатим француским фабрикама авиона, да би се 1927. године вратио у земљу и запослио у фабрици Икарус, коју је три године потом напустио и почео да се бави сопственим пројектима.

У наредне две године је конструисао два школска авиона, те од 1932. до 1935. године заједно са групом инжењра радио на још једном пројекту у Команди ваздухопловства, и онда до почетка Другог светског рата код нас радио у фабрици Рогожарски као шеф конструкционог бироа и руководилац фабрикације, током чега је реализовао једанаест авиона југословенског ратног и поморског ваздухопловства.

За време немачке окупације није радио у фабрикама, али се одмах по ослобођењу Београда вратио авионима као технички руководилац предузећа где је организована поправка и ревизија авиона за потребе Црвене армије и Југословенског ратног ваздухопловства, и касније наставио да конструише нове летелице у оквиру различитих конкурса.

Упоредо са инжењерским послом, он је још средином тридесетих година почео да предаје на Техничком факултету у Београду, чему се нарочито посветио после рата када је изабран и за редовног професора на Ваздухопловном одсеку Машинског факултета, те у два мандата био биран за декана.

Сима Милутиновић је такође дао значајан допринос оснивању другог степена наставе на Вишој војној ваздухопловној техничкој академији, учествовао у оснивању последипломских студија на Ваздухопловној групи на матичном факултету и постављању њихове концепције, и објавио мноштво научних радова, као и универзитетски уџбеник Конструкција авиона.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1854. године умро је устанички војвода, дипломата, и писац, прота Матеја Ненадовић;
1923. године рођена је лингвиста, професор и академик Милка Ивић;
1938. године одржани су последњи парламентарни избори у Краљевини Југославији;
1948. године основана је Академија драмских уметности у Београду;
1962. године рођен је Ненад Јанковић, познатији као др Неле Карајлић;
1988. године умро је позоришни критичар, књижевник, театролог, преводилац, новинар Боривоје Бора Глишић;
2008. године умро је биохемичар, професор и академик Богдан Ђуричић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

damnjan
Претходни чланак

Рођен је сликар Радомир Дамњановић Дамњан

Stefan_the_First-Crowned,_fresco_from_Mileševa
Наредни чланак

СТЕВАН ПРВОВЕНЧАНИ (1196–1223)