AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je kompozitor i pevač Dragan Toković

Na današnji dan, 9. juna 2002. godine u Beogradu je umro jedan od naših najpopularnijih autora i interpretatora zabavne muzike, Dragan Toković. Rođen je 22. marta 1932. godine u selu Dramče u Makedoniji, u porodici sveštenika i intelektualaca. Posle Drugog svetskog rata porodica se preselila  u Kruševac. U petnaestoj godini dobio je harmoniku, a sa sedamnaest se zaposlio u muzičkoj redakciji Radio Kruševca i iste te godine komponovao jednu od svojih najpoznatijih pesama  Ja prošetah kraj Morave. Nakon početnog uspeha u Kruševcu i odsluženja vojnog roka, Toković je  nastupao na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu, pa je tako između ostalog gostovao i na muzičkom festivalu u Pezaru, koji se smatra pretečom San Rema, i osvojio drugo mesto. Živeo je jedno vreme i u Bejrutu, gde je nastupao u klubovima izvodeći džez i evergrin muziku, ali se po izbijanju rata u ovoj zemlji, 1969. godine vratio u domovinu. Tada je postao predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije i posvetio se komponovanju narodne muzike, pišući za pevače poput Cuneta Gojkovića, Tozovca, Lepe Lukić i drugih. Ipak, sedamdesetih i osamdesetih godina ponovo se obreo u inostranstvu, i to u Parizu, gde je šest godina pevao šansone. Putovao je i u SAD  i nastupao po lokalima u kojima se okupljaju Srbi. Ovaj boem preminuo je pre skoro deceniju i po, ali je iza njega ostao veliki broj pesama, kao što su Lepa Vranjanka, Zorice, Zorule, Rastao sam pored Dunava, U Novom Sadu, ej i druge, koje će se pevati još dugo vremena.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1815. godine završen je Bečki kongres, koji je zasedao od septembra 1814. kada su ga sazvale velike sile da bi otklonile posledice Francuske revolucije i Napoleonovih ratova. Predstavnik Srba u Beču, prota Mateja Nenadović, pokušao je da zainteresuje kongres za srpsko pitanje, ali mu usled protivljenja Engleske i Austrije to nije pošlo za rukom;
1914. godine u Beogradu je otkriven spomenik Dositeju Obradoviću ;
1933. godine rođen je inženjer i akademik Aleksandar Marinčić;
1939. godine rođen je pijanista Nikola Rackov;
1990. godine jugoslovenska teniserka Monika Seleš je sa 16 i po godina , osvojila Rolan Garos i time postala najmlađa pobednica grend slem turnira u istoriji.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Ivan_V._Lalic_(1931-1996)
Prethodni članak

Rođen je pesnik Ivan Lalić

Jovan_Grcic_Milenko_(1846-1875)
Naredni članak

Umro je pesnik Jovan Grčić Milenko