АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је композитор и певач Драган Токовић

На данашњи дан, 9. јуна 2002. године у Београду је умро један од наших најпопуларнијих аутора и интерпретатора забавне музике, Драган Токовић. Рођен је 22. марта 1932. године у селу Драмче у Македонији, у породици свештеника и интелектуалаца. После Другог светског рата породица се преселила  у Крушевац. У петнаестој години добио је хармонику, а са седамнаест се запослио у музичкој редакцији Радио Крушевца и исте те године компоновао једну од својих најпознатијих песама  Ја прошетах крај Мораве. Након почетног успеха у Крушевцу и одслужења војног рока, Токовић је  наступаo на многим фестивалима у земљи и иностранству, па је тако између осталог гостовао и на музичком фестивалу у Пезару, који се сматра претечом Сан Рема, и освојио друго место. Живео је једно време и у Бејруту, где је наступао у клубовима изводећи џез и евергрин музику, али се по избијању рата у овој земљи, 1969. године вратио у домовину. Тада је постао председник Савеза композитора Југославије и посветио се компоновању народне музике, пишући за певаче попут Цунета Гојковића, Тозовца, Лепе Лукић и других. Ипак, седамдесетих и осамдесетих година поново се обрео у иностранству, и то у Паризу, где је шест година певао шансоне. Путовао је и у САД  и наступао по локалима у којима се окупљају Срби. Овај боем преминуо је пре скоро деценију и по, али је иза њега остао велики број песама, као што су Лепа Врањанка, Зорице, Зоруле, Растао сам поред Дунава, У Новом Саду, eј и друге, које ће се певати још дуго времена.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1815. године завршен је Бечки конгрес, који је заседао од септембра 1814. када су га сазвале велике силе да би отклониле последице Француске револуције и Наполеонових ратова. Представник Срба у Бечу, прота Матеја Ненадовић, покушао је да заинтересује конгрес за српско питање, али му услед противљења Енглеске и Аустрије то није пошло за руком;
1914. године у Београду је откривен споменик Доситеју Обрадовићу ;
1933. године рођен је инжењер и академик Александар Маринчић;
1939. године рођен је пијаниста Никола Рацков;
1990. године југословенска тенисерка Моника Селеш је са 16 и по година , освојила Ролан Гарос и тиме постала најмлађа победница гренд слем турнира у историји.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Ivan_V._Lalic_(1931-1996)
Претходни чланак

Рођен је песник Иван Лалић

Jovan_Grcic_Milenko_(1846-1875)
Наредни чланак

Умро је песник Јован Грчић Миленко