LjudiNa današnji dan

Umro je kompozitor, muzikolog, profesor i akademik Vlastimir Peričić

Na današnji dan, 1. marta 2000. godine u Beogradu je umro kompozitor, muzikolog, profesor i akademik Vlastimir Peričić.

Rođen je 7. decembra 1927. godine u Vršcu, i nakon školovanja u Beogradu i završenog Odseka za kompoziciju Muzičke akademije, proveo je godinu dana na usavršavanju na Akademiji za muziku i dramsku umetnost u Beču. Još tokom studija radio je kao pripravnik u beogradskom Prirodnjačkom muzeju, te potom kao nastavnik solfeđa i osnovne teorije muzike u Muzičkoj školi Josif Marinković i teorijskih predmeta u Srednjoj muzičkoj školi pri Muzičkoj akademiji u Beogradu, da bi 1955. godine bio izabran za docenta, pa profesora na Muzičkoj akademiji.

Autor je više univerzitetskih  udžbenika i muzikoloških radova, te dobitnik mnogih nagrada i priznanja za svoj rad.

Povodom obeležavanja osamdesetogodišnjice njegovog rođenja, u Muzičko-informativnom centru SOKOJ-a otvoren je deo Legata Vlastimira Peričića.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1855. godine rođen je lekar, političar i ministar finansija Lazar Paču;
1855. godine umro je slikar Dimitrije Avramović;
1891. godine rođen je Stanislav Vinaver, srpski pisac i jedna od najistaknutijih ličnosti beogradskog modernističkog pokreta između dva svetska rata;
1955. godine počela je sa radom GAK Narodni front;
1958. godine umro je vajar, profesor i akademik Toma Rosandić;
1973. godine umro je novinar Ljubomir Vukadinović;
1992. godine bosanski muslimani i Hrvati su na referendumu glasali za otcepljenje od Jugoslavije, a u Sarajevu je ispred srpske pravoslavne crkve ubijen Nikola Gardović, što je označilo početak građanskog rata u toj republici;
1992. godine u Crnoj Gori je održan referendum o nezavisnosti, na kome je više od 90% izašlih glasača glasalo za ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom, čime je kasnije formirana Savezna Republika Jugoslavija.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Milan_Bogdanović_1953
Prethodni članak

Umro je pisac, književni kritičar i akademik Milan Bogdanović

1974_vma-01
Naredni članak

Osnovana je preteča VMA u Beogradu