ЉудиНа данашњи дан

Умро је композитор, музиколог, професор и академик Властимир Перичић

На данашњи дан, 1. марта 2000. године у Београду је умро композитор, музиколог, професор и академик Властимир Перичић.

Рођен је 7. децембра 1927. године у Вршцу, и након школовања у Београду и завршеног Одсека за композицију Музичке академије, провео је годину дана на усавршавању на Академији за музику и драмску уметност у Бечу. Још током студија радио je као приправник у београдском Природњачком музеју, те потом као наставник солфеђа и основне теорије музике у Музичкој школи Јосиф Маринковић и теоријских предмета у Средњој музичкој школи при Музичкој академији у Београду, да би 1955. године био изабран за доцента, па професора на Музичкој академији.

Aутор je више универзитетских  уџбеника и музиколошких радова, те добитник многих награда и признања за свој рад.

Поводом обележавања осамдесетогодишњице његовог рођења, у Музичко-информативном центру СОКОЈ-а отворен је део Легата Властимира Перичића.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1855. године рођен је лекар, политичар и министар финансија Лазар Пачу;
1855. године умро је сликар Димитрије Аврамовић;
1891. године рођен је Станислав Винавер, српски писац и једна од најистакнутијих личности београдског модернистичког покрета између два светска рата;
1955. године почела је са радом ГАК Народни фронт;
1958. године умро је вајар, професор и академик Тома Росандић;
1973. године умро је новинар Љубомир Вукадиновић;
1992. године босански муслимани и Хрвати су на референдуму гласали за отцепљење од Југославије, a у Сарајеву је испред српске православне цркве убијен Никола Гардовић, што је означило почетак грађанског рата у тој републици;
1992. године у Црној Гори је одржан референдум о независности, на коме је више од 90% изашлих гласача гласало за останак у заједничкој држави са Србијом, чиме је касније формирана Савезна Република Југославија.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Milan_Bogdanović_1953
Претходни чланак

Умро је писац, књижевни критичар и академик Милан Богдановић

1974_vma-01
Наредни чланак

Основана је претеча ВМА у Београду