AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je kompozitor i dirigent Vojislav Vučković

Na današnji dan, 25. decembra 1942. godine, tokom Drugog svetskog rata, nakon jedne racije Specijalne policije uhvaćen je i ubijen kompozitor, muzikolog i dirigent Vojislav Vučković.

Rođen je 18. oktobra 1910. godine u Pirotu, gde je još kao gimnazijalac komponovao prva dela. Potom je otišao na muzičke studije u Prag, gde su se u međuratnom periodu školovali brojni naši kompozitori, pripadnici „praške grupeˮ. Tamo je na Državnom konzervatorijumu završio kompoziciju i kurs dirigovanja, kao i majstorsku školu kompozicije kod Jozefa Suka, a 1934. godine odbranio je doktorat iz muzikologije na Karlovom univerzitetu. Kao kompozitor najpre je bio pod uticajem Šenberga, Hindemita i Habe, dok je kasnije bio znatno bliži tradiciji i sovjetskoj muzici. Pored muzičkog obrazovanja, boravak u Pragu oblikovao je i njegov društveno-politički karakter.

Po povratku u Beograd uređivao je NIN, učestvovao u redakcijama časopisa Naša stvarnost i Umetnost i kritika, organizovao horove radničke i studentske omladine i držao predavanja u okviru muzičkih časova Kolarčevog univerziteta i na Radio-Beogradu. Radio je kao profesor u Muzičkoj školi Stanković, kao sekretar muzičkog programa i dirigent orkestra Radio Beograda, sekretar Beogradske filharmonije i Društva prijatelja slavenske muzike. Takođe je bio aktivno uključen i u komunistički pokret, te je kao učesnik Narodnooslobodilačkog pokreta, a zatim kao ilegalac uhvaćen tokom jedne provale Specijalne policije u okupiranom Beogradu.

Neka od  dela koja je ostavio iza sebe su: simfonijska poema Burevesnik, Herojski oratorijum, balet Čovek koji je ukrao Sunce i druga, kao i napisi o muzici: Muzika kao sredstvo propagande, Muzički portreti, Muzička estetika i brojni drugi muzikološki tekstovi.

Ime Vojislava Vučkovića danas nosi više škola u našoj zemlji.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1901. godine rođen je novinar, književnik i prevodilac Predrag Milojević;
1901. godine rođen je glumac, reditelj i pedagog Mata Milošević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

ljubadavidovic
Prethodni članak

Rođen je osnivač Demokratske stranke Ljubomir Davidović

61e4b349-f7fb-419b-9c58-73fd6d46f37a
Naredni članak

R. P. NOGO: NEK PADA SNIJEG, GOSPODE