АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је композитор и диригент Војислав Вучковић

На данашњи дан, 25. децембра 1942. године, током Другог светског рата, након једне рације Специјалне полиције ухваћен је и убијен композитор, музиколог и диригент Војислав Вучковић.

Рођен је 18. октобра 1910. године у Пироту, где је још као гимназијалац компоновао прва дела. Потом је отишао на музичке студије у Праг, где су се у међуратном периоду школовали бројни наши композитори, припадници „прашке групеˮ. Тамо је на Државном конзерваторијуму завршио композицију и курс дириговања, као и мајсторску школу композиције код Јозефа Сука, а 1934. године одбранио је докторат из музикологије на Карловом универзитету. Као композитор најпре је био под утицајем Шенберга, Хиндемита и Хабе, док је касније био знатно ближи традицији и совјетској музици. Поред музичког образовања, боравак у Прагу обликовао je и његов друштвено-политички карактер.

По повратку у Београд уређивао је НИН, учествовао у редакцијама часописа Наша стварност и Уметност и критика, организовао хорове радничке и студентске омладине и држао предавања у оквиру музичких часова Коларчевог универзитета и на Радио-Београду. Радио је као професор у Mузичкој школи Станковић, као секретар музичког програма и диригент оркестра Радио Београда, секретар Београдске филхармоније и Друштва пријатеља славенске музике. Такође је био активно укључен и у комунистички покрет, те је као учесник Народноослободилачког покрета, а затим као илегалац ухваћен током једне провале Специјалне полиције у окупираном Београду.

Нека од  дела која је оставио иза себе су: симфонијска поема Буревесник, Херојски ораторијум, балет Човек који је украо Сунце и друга, као и написи о музици: Музика као средство пропаганде, Музички портрети, Музичка естетика и бројни други музиколошки текстови.

Име Војислава Вучковића данас носи више школа у нашој земљи.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1901. године рођен је новинар, књижевник и преводилац Предраг Милојевић;
1901. године рођен је глумац, редитељ и педагог Мата Милошевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ljubadavidovic
Претходни чланак

Рођен је оснивач Демократске странке Љубомир Давидовић

61e4b349-f7fb-419b-9c58-73fd6d46f37a
Наредни чланак

Р. П. НОГО: НЕК ПАДА СНИЈЕГ, ГОСПОДЕ