AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je kompozitor, dirigent i muzički pedagog Petar Krstić

Na današnji dan, 21. januara 1957. godine u Beogradu je umro kompozitor, dirigent i muzički pedagog Petar Krstić.

Rođen je 18. februara 1877. godine, takođe u glavnom gradu, a studije kompozicije je završio na Konzervatorijumu u Beču, gde je i apsolvirao na muzikološkom odseku Filozofskog fakulteta.

Po povratku u Beograd je postao dirigent Narodnog pozorišta i nakon Jenka dao najviše kompozicija za scenu.

Posle Mokranjčeve smrti je preuzeo dužnost dirigenta i nastavnika Srpske muzičke škole, a jedno vreme je te dužnosti obavljao i u Muzičkoj školi Stanković, sve vreme radeći i kao nastavnik muzike u gimnaziji.

Od 1929. do 1938. godine je bio šef odseka za umetnost i književnost u Ministarstvu prosvete i šef muzičkog odseka u beogradskoj Radio-stanici. Takođe je nastupao kao dirigent i horovođa više pevačkih društava, bio urednik Muzičkog glasnika i kao kritičar sarađivao u dnevnom listu Pravda.

U svom stvaralaštvu, koje obuhvata klavirska, dramska, vokalna i crkvena dela, pored srpske narodne muzike, Petar Krstić se oslanjao i na dela nemačkog romantizma, a najoriginalnija ostvarenja je postigao u pojedinim horovima.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1861. godine rođen je vajar i akademik Đorđe Jovanović;
1894. godine umro je pesnik Vojislav Ilić;
1964. godine rođen je vaterpolista Aleksandar Šoštar.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

384px-Vojvoda_Živojin_Mišić
Prethodni članak

MISAO DANA

zizicrajko4
Naredni članak

Rođen je košarkarš Rajko Žižić