АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је композитор, диригент и музички педагог Петар Крстић

На данашњи дан, 21. јануара 1957. године у Београду је умро композитор, диригент и музички педагог Петар Крстић.

Рођен је 18. фебруара 1877. године, такође у главном граду, а студије композиције је завршио на Конзерваторијуму у Бечу, где је и апсолвирао на музиколошком одсеку Филозофског факултета.

По повратку у Београд је постао диригент Народног позоришта и након Јенка дао највише композиција за сцену.

После Мокрањчеве смрти је преузео дужност диригента и наставника Српске музичке школе, а једно време је те дужности обављао и у Музичкој школи Станковић, све време радећи и као наставник музике у гимназији.

Од 1929. до 1938. године је био шеф одсека за уметност и књижевност у Министарству просвете и шеф музичког одсека у београдској Радио-станици. Такође је наступао као диригент и хоровођа више певачких друштава, био уредник Музичког гласника и као критичар сарађивао у дневном листу Правда.

У свом стваралаштву, које обухвата клавирска, драмска, вокална и црквена дела, поред српске народне музике, Петар Крстић се ослањао и на дела немачког романтизма, а најоригиналнија остварења је постигао у појединим хоровима.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1861. године рођен је вајар и академик Ђорђе Јовановић;
1894. године умро је песник Војислав Илић;
1964. године рођен је ватерполиста Александар Шоштар.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

384px-Војвода_Живојин_Мишић
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

zizicrajko4
Наредни чланак

Рођен је кошаркарш Рајко Жижић