АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је композитор Александар Кораћ

На данашњи дан, 22. септембра 2000. године у Београду је умро композитор и професор Александар Кораћ.

Рођен је 27. новембра 1934. године у Суботици, где је завршио основну и средњу школу, после којих је дипломирао на београдској Академији за позориште, филм и телевизију.

Радио је прво као слободни уметник, а потом био члан Великог џез оркестра Радио Београда и уредник на ТВ Београд, као и професор на Факултету драмских уметности у Београду.

Писао је корачнице, шансоне, дечије песме, радиотелевизијска и сценска дела, а многе његове композиције су постале и до данас остале веома популарне и омиљене широм Југославије. Међу њима су Поздравите мога тату, Браћу не доносе роде, Обриши сузе драга, Почнимо љубав из почетка, Предај се срце, Причај ми о љубави, Живиш у облацима и многе друге.

Учествовао је и побеђивао и на бројним фестивалима, као што су онај у Опатији, Београдско пролеће, Ваш шлагер сезоне

Александар Кораћ је био и пропагатор џеза, па је тако у Суботици захваљујући њему одржан први тамошњи џез фестивал, а аутор је и радио сигнала Радио Суботице из 1968. године.

Пре неколико година је на згради у Београду, у којој је живео од 1971. године, постављена спомен-плоча са његовим именом.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1773. године убијен је лажни цар Шћепан Мали;
1882. годинe преминула је прва српска школована сликарка Катарина Ивановић;
1978. године умро је фармаколог и академик Јован Туцаков;
2010. године умро је глумац Предраг Тасовац;
2014. године у Београду је умро писац и сценариста Ђорђе Лебовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy (2)
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

pexels-photo-356147
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ