AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je književnik Velimir Milošević

Na današnji dan, 21. oktobra 2004. godine u Sarajevu je umro pesnik i književnik Velimir Milošević. Rođen je 15. februara 1937. godine u Verićima kod Peći, gde je završio osnovnu školu, posle čega je išao u nižu gimnaziju u Istoku, da bi potom gimnaziju i studije Filozofskog fakulteta završio u Sarajevu. Radio je kao urednik Kulturne redakcije na Radio Sarajevu i u listu „Sarajevske novine“, te bio referent za kulturu u Republičkom sekretarijatu i urednik biblioteke za omladinu u Izdavačkom preduzeću „Veselin Masleša“, a kao član Društva pisaca BiH jedan je i od pokretača međunarodne manifestacije „Sarajevski dani poezije“. Prva pesma objavljena mu je 1957. godine u sarajevskom listu „Riječ mladih“, a pored poezije pisao je i književnu kritiku, scenarije za filmove i prevodio sa ruskog jezika. Napisao je petnaestak zbirki pesama za decu i odrasle, a neke od njih su „Zvjezdarica“, „Zaljubljena čitanka“, „Domovina“, „Svetkovina“, „Nebeski vinogradi“ i druge, a dela su mu prevedena na mnoge jezike. Za svoj rad Velimir Milošević dobio je i mnogobrojne nagrade i priznanja, među kojima su nagrada IP „Svjetlost“, nagrada „Zmajevih dečjih igara“, nagrada Udruženja književnika BiH, „Dvadesetsedmojulska nagrada“ i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1941. godine nemačka vojska je počinila jedan od najvećih zločina u Drugom svetskom ratu, streljavši u Kragujevcu hiljade ljudi, žena i dece;
1944. godine Kragujevac je oslobođen u Drugom svetskom ratu;
1947. godine rođena je pesnikinja i novinar Darinka Jevrić.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

muzej
Prethodni članak

Muzej Nikole Tesle u Beogradu otvoren je za javnost

samardzic
Naredni članak

Rođen je istoričar i akademik Radovan Samardžić