АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је књижевник Велимир Милошевић

На данашњи дан, 21. октобра 2004. године у Сарајеву је умро песник и књижевник Велимир Милошевић. Рођен је 15. фебруара 1937. године у Верићима код Пећи, где је завршио основну школу, после чега је ишао у нижу гимназију у Истоку, да би потом гимназију и студије Филозофског факултета завршио у Сарајеву. Радио је као уредник Културне редакције на Радио Сарајеву и у листу „Сарајевске новине“, те био референт за културу у Републичком секретаријату и уредник библиотеке за омладину у Издавачком предузећу „Веселин Маслеша“, а као члан Друштва писаца БиХ један је и од покретача међународне манифестације „Сарајевски дани поезије“. Прва песма објављена му је 1957. године у сарајевском листу „Ријеч младих“, а поред поезије писао је и књижевну критику, сценарије за филмове и преводио са руског језика. Написао је петнаестак збирки песама за децу и одрасле, а неке од њих су „Звјездарица“, „Заљубљена читанка“, „Домовина“, „Светковина“, „Небески виногради“ и друге, а дела су му преведена на многе језике. За свој рад Велимир Милошевић добио је и многобројне награде и признања, међу којима су награда ИП „Свјетлост“, награда „Змајевих дечјих игара“, награда Удружења књижевника БиХ, „Двадесетседмојулска награда“ и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1941. године немачка војска је починила један од највећих злочина у Другом светском рату, стрељавши у Крагујевцу хиљаде људи, жена и деце;
1944. године Крагујевац је ослобођен у Другом светском рату;
1947. године рођена је песникиња и новинар Даринка Јеврић.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

muzej
Претходни чланак

Музеј Николе Тесле у Београду отворен је за јавност

samardzic
Наредни чланак

Рођен је историчар и академик Радован Самарџић