AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je književnik Stevan Pešić

Na današnji dan, 7. jula 1994. godine umro je književnik Stevan Pešić.

Rođen je 8. jula 1939. godine u Kovilju, odakle se nakon osnovne škole obrazovao u Sremskim Karlovcima i Beogradu, gde je živeo kao slobodan umetnik.

Pored knjiga i romana koje je napisao, autor je više drama izvedenih u pozorištu, od kojih je verovatno najpoznatija Tesla ili prilagođavanje anđela, a s obzirom da je putovao po Indiji, Šri Lanki, Tibetu i Nepalu, i sa tih putovanja je ostavio putopise i filozofska razmišljanja.

Ličnu biblioteku Stevana Pešića, nakon njegove smrti, majka je poklonila novosadskoj biblioteci, te je danas jedan od legata Gradske biblioteke Novog Sada, dok od 1995. godine ista ustanova i Savet Mesne zajednice Kovilj dodeljuju književnu nagradu koja nosi ime ovog umetnika.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1907. godine rođena je glumica Kravanja Italida, poznatija kao Ita Rina;
1913. godine rođen je političar i učesnik Narodnooslobodilačke borbe Milentije Popović;
1921. godine rođen je glumac Dragomir Felba;
1922. godine rođen je istoričar umetnosti i akademik Dejan Medaković;
1931. godine rođen je vajar Nebojša Mitrić;
1935. godine umro je hemičar, predsednik Srpske kraljevske akademije i prvi rektor Beogradskog univerziteta Sima Lozanić;
1939. godine rođen je arhitekta Đorđe Bobić;
1941. godine Živorad Žikica Jovanović Španac  je ubio dvojicu srpskih žandarma u Beloj Crkvi. Ovaj datum kasnije je proglašen za dan ustanka u Srbiji protiv nemačkih okupatora;
1944. godine rođen je glumac Slobodan Đurić;
2014. godine umro je glumac Borivoje Bora Todorović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

logo
Prethodni članak

Osnovan je Zavod za izdavanje udžbenika

belgrade-3421460_1280
Naredni članak

BEOGRAD VODILI PRAVNICI, LEKARI, INŽENJERI, ALI I JEDAN STOLAR (I)