АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је књижевник Стеван Пешић

На данашњи дан, 7. јула 1994. године умро је књижевник Стеван Пешић.

Рођен је 8. јула 1939. године у Ковиљу, одакле се након основне школе образовао у Сремским Карловцима и Београду, где је живео као слободан уметник.

Поред књига и романа које је написао, аутор је више драма изведених у позоришту, од којих је вероватно најпознатија Тесла или прилагођавање анђела, а с обзиром да је путовао по Индији, Шри Ланки, Тибету и Непалу, и са тих путовања је оставио путописе и филозофска размишљања.

Личну библиотеку Стевана Пешића, након његове смрти, мајка је поклонила новосадској библиотеци, те је данас један од легата Градске библиотеке Новог Сада, док од 1995. године иста установа и Савет Месне заједнице Ковиљ додељују књижевну награду која носи име овог уметника.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1907. године рођена је глумица Кравања Италида, познатија као Ита Рина;
1913. године рођен је политичар и учесник Народноослободилачке борбе Милентије Поповић;
1921. године рођен је глумац Драгомир Фелба;
1922. године рођен је историчар уметности и академик Дејан Медаковић;
1931. године рођен је вајар Небојша Митрић;
1935. године умро је хемичар, председник Српске краљевске академије и први ректор Београдског универзитета Сима Лозанић;
1939. године рођен је архитекта Ђорђе Бобић;
1941. године Живорад Жикица Јовановић Шпанац  је убио двојицу српских жандарма у Белој Цркви. Овај датум касније је проглашен за дан устанка у Србији против немачких окупатора;
1944. године рођен је глумац Слободан Ђурић;
2014. године умро је глумац Боривоје Бора Тодоровић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

logo
Претходни чланак

Основан је Завод за издавање уџбеника

belgrade-3421460_1280
Наредни чланак

БЕОГРАД ВОДИЛИ ПРАВНИЦИ, ЛЕКАРИ, ИНЖЕЊЕРИ, АЛИ И ЈЕДАН СТОЛАР (I)