АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је књижевник Станислав Винавер

На данашњи дан, 1. августа 1955. године, умро је књижевник, публициста и преводилац Станислав Винавер.

Рођен је 1. марта 1891. године у Шапцу, а након основне школе у родном граду и гимназије у Београду, студирао je математику у Паризу. У балканским и Првом светском рату је учествовао као добровољац и као један од 1.300 каплара стигао до Крфа где је радио као уредник Српских новина и службеник Државног пресбироа, да би 1916. године обављао  информативно-дипломатске послове у Француској и Британији, а потом је био и члан српске дипломатске мисије у Петрограду, баш у време револуције.

У међуратном периоду се, осим кратког запослења у Министарству просвете, бавио новинарством и радио у бившем Централном пресбироу и као сарадник Времена. Други светски рат je провео у заробљеништву у немачком логору Оснабрик, да би после рата живео у Београду и радио као професионални књижевник, сатиричар и преводилац са француског, енглеског, руског, чешког, пољског и немачког језика.

Његови специфични преводи, у којима је зарад преношења најдубљег смисла и тумачења превођеног текста видљиво одступао од оригинала, понекад су чак наилазили на одбијање издавача, али су и данас остали ненадмашни, скоро као посебна књижевна дела, а занимљиво је да је он први на српски језик превео дела као што су Доживљаји доброг војника Швејка, Гаргантуа и Пантагруел, Алиса у земљи чуда, Доживљаји Тома Сојера и други.

Станислав Винавер је умро у Нишкој Бањи, а сахрањен је на београдском Новом гробљу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1813. године изашао је први број листа Новине сербске;
1910. године рођен је редитељ, архитекта, драматург, професор и педагог Бојан Ступица;
1914. године, четири дана после аустроугарског објављивања рата Србији, Француска је прогласила општу мобилизацију, Немачка је објавила рат Русији и потписала савез са Турском, док је Италија прокламовала неутралност.
1952. године рођен је политичар и бивши премијер Зоран Ђинђић;
1953. године рођен је глумац Богдан Диклић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

animals-1839706_1280
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

Laza_Kostic
Наредни чланак

ЛАЗА КОСТИЋ КАО КЊИЖЕВНИ КРИТИЧАР