AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je književnik Slavko Vukosavljević

Na današnji dan, 20. jula 2004. godine u Beogradu je umro pesnik, prevodilac i novinar Slavko Vukosavljević.

Rođen je 17. januara 1927. godine u Užicu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju i potom u Beogradu upisao studije književnosti.

Studirao je takođe i engleski jezik, a kao stipendista Burmanske vlade, od 1956. do 1958. godine, studirao je i taj jezik u Rangunu.

Radio je kao novinar u listovima Mladi borac i Omladina, u informativnim službama IAzvršnog veća i Skupštine Srbije, bio saradnik časopisa Književnost i rukovodio Centrom za kulturu Radničkog univerziteta Đuro Salaj u Beogradu.

Pisao je pesme, priče, putopise, reportaže, eseje i bavio se prevođenjem, a najpoznatije delo mu je poema Kadinjača.

Slavko Vukosavljević je bio član Udruženja književnika Srbije i dobitnik mnogih nagrada i priznanja, među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda, Vukova nagrada, Sedmojulska nagrada i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1785. godine rođen je mitropolit i patrijarh Josif Rajačić;
1917. godine potpisana je Krfska deklaracija;
1932. godine rođen je istoričar, profesor i akademik Vasilije Krestić;
1984. godine umro je pesnik, nadrealista i diplomata Marko Ristić;
2012. godine preminuo je elektroinženjer Dušan Kosovac, jedan od projektanata TIM računara, razvijenih u Institutu Mihajlo Pupin u Beogradu osamdesetih godina prošlog veka i korišćenih širom bivše Jugoslavije od školskih do vojnih ustanova.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Untitled
Prethodni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (19. jul)

Foto izvor: D. Antonić, Srpski narodni kalendar za 2018/7526
Naredni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (20. jul)