АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је књижевник Славко Вукосављевић

На данашњи дан, 20. јула 2004. године у Београду је умро песник, преводилац и новинар Славко Вукосављевић.

Рођен је 17. јануара 1927. године у Ужицу, где је завршио основну школу и гимназију и потом у Београду уписао студије књижевности.

Студирао је такође и енглески језик, а као стипендиста Бурманске владе, од 1956. до 1958. године, студирао је и тај језик у Рангуну.

Радио је као новинар у листовима Млади борац и Омладина, у информативним службама ИАзвршног већа и Скупштине Србије, био сарадник часописа Књижевност и руководио Центром за културу Радничког универзитета Ђуро Салај у Београду.

Писао је песме, приче, путописе, репортаже, есеје и бавио се превођењем, а најпознатије дело му је поема Кадињача.

Славко Вукосављевић је био члан Удружења књижевника Србије и добитник многих награда и признања, међу којима су Октобарска награда града Београда, Вукова награда, Седмојулска награда и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1785. године рођен је митрополит и патријарх Јосиф Рајачић;
1917. године потписана је Крфска декларација;
1932. године рођен је историчар, професор и академик Василије Крестић;
1984. године умро је песник, надреалиста и дипломата Марко Ристић;
2012. године преминуо је електроинжењер Душан Косовац, један од пројектаната ТИМ рачунара, развијених у Институту Михајло Пупин у Београду осамдесетих година прошлог века и коришћених широм бивше Југославије од школских до војних установа.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Untitled
Претходни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (19. јул)

Фото извор: Д. Антонић, Српски народни календар за 2018/7526
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (20. јул)