Na današnji dan

Umro je književnik, slavista, profesor i akademik Dragoljub Dragan Nedeljković

Na današnji dan, 5. juna 2015. godine u Beogradu je umro književnik, slavista, profesor i akademik Dragoljub Dragan Nedeljković.

Rođen je 2. avgusta 1925. godine u Ravnju u Mačvi. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Rumi, studirao je u Beogradu i na pariskoj Sorboni, a doktorirao na Univerzitetu u Strazburu. Na Univerzitetu u Bordou stekao je francuski državni doktorat.

Bio je redovni profesor Univerziteta u Beogradu, profesor  Univerziteta u Nansiju i profesor po pozivu na Sorboni, u Strazburu i u Bordou, kao i član Evropske akademije nauka, književnosti i umetnosti i član izvršnih odbora međunarodnih aoscijacija u oblasti slavistike i komparastike.

Osnovao je Katedru za srpski jezik, književnost i civilizaciju na Univerzitetu u Strazburu i na Sorboni, gde je organizovao i Dane srpske kulture, te bio osnivač i predsednik Srpskog društva za uporednu književnost.

Dragoljub Dragan Nedeljković, napisao je petnaestak knjiga i objavio oko četiri stotine stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1899. godine rođen je arhitekta, profesor i akademik Branislav Kojić;
1927. godine rođen je glumac i pevač Dušan Jakšić;
1933. godine rođen je glumac Velimir Bata Živojinović;
1941. godine došlo je do velike eksplozije u Smederevskoj tvrđavi;
2006. godine, nakon što je Crna Gora proglasila nezavisnost na osnovu rezultata referenduma od  21. maja, Narodna Skupština Republike Srbije je na sednici u Beogradu konstatovala nezavisnost Republike Srbije;
2016. godine Novak Đoković je osvojio Rolan Garos i time postao prvi teniser od kada postoji ATP lista koji je u istom trenutku bio vlasnik sva četiri Gren Slem turnira.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

plakaat
Prethodni članak

BOLJEVAC: „Crnorečje u pesmi i igriˮ (7–10. jun 2018)

Untitled
Naredni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (5. jun)