На данашњи дан

Умро је књижевник, слависта, професор и академик Драгољуб Драган Недељковић

На данашњи дан, 5. јуна 2015. године у Београду је умро књижевник, слависта, професор и академик Драгољуб Драган Недељковић.

Рођен је 2. августа 1925. године у Равњу у Мачви. Основну школу и гимназију је завршио у Руми, студирао је у Београду и на париској Сорбони, а докторирао на Универзитету у Стразбуру. На Универзитету у Бордоу стекао је француски државни докторат.

Био је редовни професор Универзитета у Београду, професор  Универзитета у Нансију и професор по позиву на Сорбони, у Стразбуру и у Бордоу, као и члан Европске академије наука, књижевности и уметности и члан извршних одбора међународних аосцијација у области славистике и компарастике.

Основао је Катедру за српски језик, књижевност и цивилизацију на Универзитету у Стразбуру и на Сорбони, где је организовао и Дане српске културе, те био оснивач и председник Српског друштва за упоредну књижевност.

Драгољуб Драган Недељковић, написао је петнаестак књига и објавио око четири стотине стручних и научних радова у домаћим и страним часописима.

Сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1899. године рођен је архитекта, професор и академик Бранислав Којић;
1927. године рођен је глумац и певач Душан Јакшић;
1933. године рођен је глумац Велимир Бата Живојиновић;
1941. године дошло је до велике експлозије у Смедеревској тврђави;
2006. године, након што је Црна Гора прогласила независност на основу резултата референдума од  21. маја, Народна Скупштина Републике Србије је на седници у Београду констатовала независност Републике Србије;
2016. године Новак Ђоковић је освојио Ролан Гарос и тиме постао први тенисер од када постоји АТП листа који је у истом тренутку био власник сва четири Грен Слем турнира.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

plakaat
Претходни чланак

БОЉЕВАЦ: „Црноречје у песми и игриˮ (7–10. јун 2018)

Untitled
Наредни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (5. јун)