AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je književnik, scenarista, dramaturg i akademik Borislav Pekić

Na današnji dan, 2. jula 1992. godine u Londonu je umro književnik, scenarista, dramaturg i akademik Borislav Pekić. Rođen je 4. februara 1930. godine u Podgorici, a pošto mu je otac bio visoki državni činovnik, porodica se često selila, te ih je početak Drugog svetskog rata u našoj zemlji zatekao na Cetinju, odakle su ih italijanske vlasti proterale za Srbiju. Tokom rata je živeo u Bavaništu, u Banatu, da bi se 1945. godine doselio u Beograd, gde je 1948. godine maturirao u Trećoj muškoj gimnaziji. Ubrzo posle toga je uhapšen i kao pripadnik ilegalne studentske organizacije osuđen na petnaest godina robije sa prinudnim radom. Pomilovan je 1953. godine, nakon čega je upisao eksperimentalnu psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a uporedo sa tim radio je i na nekoliko romana. Prvi od njih, Vreme čuda, objavio je 1965. godine, da bi potom usledili Hodočašće Arsenija Njegovana, Odbrana i poslednji dani, Zlatno runo, Besnilo i druga dela. Krajem šezdesetih godina bio je urednik „Književnih novina“, a 1971. godine emigrirao je u London. Bavio se takođe i pisanjem radio i pozorišnih drama, a jedna od najpoznatijih mu je bila Cincari ili Korešpondencija, koja je imala stotine izvođenja u Ateljeu 212. Napisao je i desetine filmskih scenarija, među kojima je i Paskaljevićev film Vreme čuda, koji nas je predstavljao na Kanskom festivalu 1991. godine. Borislav Pekić je bio i jedan od onih koji su 1989. godine obnovili rad Demokratske stranke,  bio je i dopisni član SANU, a za svoj rad dobio je i veliki broj nagrada i priznanja, poput  NIN-ove nagrade, Nagrade Sterijinog pozorja, Nagrade udruženja izdavača, Godišnje nagrade Udruženja književnika Srbije za sabrana dela, Njegoševe nagrade, Nagrade Zadužbine Jakova Ignjatovića, Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvezdom za doprinos u kulturnom stvaralaštvu,  a posthumno mu je dodeljen  Kraljevski orden  dvoglavog belog orla prvog stepena.  Preminuo je u šezdeset trećoj godini od raka pluća, i nakon kremacije u Londonu, urna sa njegovim pepelom preneta je u Aleju zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Godine 1993. osnovan je Fond „Borislav Pekić“, čiji je cilj promocija i publikovanje njegovih dela, staranje o piščevoj zaostavštini, kao i projekti „Borislav Pekić našoj deci“ i godišnja dodela nagrade „Borislav Pekić“ za književna dela u nastajanju. Jedna osnovna škola u Beogradu nazvana je po njemu, kao i ulica na Vračaru, a marta ove godine otkriven je i spomenik ovom velikom piscu na Cvetnom trgu u Beogradu.             

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1884. godine počela je sa radom Narodna banka Srbije;
1995. godine košarkaška reprezentacije tadašnje Jugoslavije postala je šampion Evrope, na prvom takmičenju na kome joj je bilo dozvoljeno da se takmiči nakon ukidanja sankcija;
2011. godine umrla je glumica Olivera Marković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

250px-Dobrosav_Ružić
Prethodni članak

Rođen je profesor, književnik i bibliotekar Dobrosav Ružić

velikic
Naredni članak

Rođen je prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade, književnik Dragan Velikić