AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je književnik Radoje Domanović

Na današnji dan, 17. avgusta 1908. godine umro je književnik, pripovedač i satiričar Radoje Domanović.

Rodio se 16. februara 1873. godine u Ovsištu, gimnaziju je završio u Kragujevcu, a Veliku školu u Beogradu. Bio je nastavnik u gimnazijama u Pirotu, Vranju i Leskovcu, ali je zbog političkih uverenja i kao otvoreni protivnik režima Obrenovića često premeštan i otpuštan sa posla.

Od 1905. godine do svoje smrti je bio šef korektora Državne štamparije u Beogradu. Na njegov buntovnički karakter i interesovanja presudni uticaj su imali roditelji, otac koji je bio učitelj i majka koja ga je učila narodnoj poeziji.

Domanović je počeo sa pisanjem realističkih pripovedaka iz seoskog života, ali je ubrzo prešao na satiru.

Veoma oštro, kritički i duhovito je slikao vlast ogrezlu u korupciji i nasilju sa jedne strane i poslušno građanstvo koje savija glavu, sa druge strane.

Pišući o ljudskim odnosima i karakterima, oslikao ih je nevezano za određeno vreme i podneblje, već univerzalno, prikazujući ono esencijalno, ljudsko u njima.

On je prvi pravi satiričar među srpskim realistima i tvorac satirične pripovetke kod nas. Najznačajnija dela su mu: Stradija, Danga, Mrtvo more, Vođa, Kraljević Marko po drugi put među Srbima, Razmišljanje jednog običnog srpskog vola i druge.

Danas veliki broj osnovnih škola u Srbiji nosi njegovo ime, postoji Zadužbina Radoje Domanović, koja dodeljuje istoimenu nagradu, a od 1973. godine na Kalemegdanu, pored drugih srpskih velikana, nalazi se i njegova bista.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1876. godine rođen je Dragutin Dimitrijević Apis, pukovnik vojske Kraljevine Srbije i jedan od organizatora Majskog prevrata;
1883. godine umro je pukovnik i zadužbinar Đoka Vlajković;
1914. godine rođen je slikar Lazar Vujaklija;
1923. godine rođena je glumica Mira Stupica;
1937. godine rođen je violinista Aleksandar Aca Šišić;
1941. godine nemačke okupacione vlasti su u Beogradu na Terazijama obesile petoricu Srba;
1953. godine rođen je košarkaš Dragan Kićanović;
2001. godine umro je reditelj Živko Nikolić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

1453
Prethodni članak

Vlaho Bukovac: KRALJ ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ

Lazar_Branković,_Esphigmenou_charter_(1429)
Naredni članak

LAZAR BRANKOVIĆ (1456–1458)