АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је књижевник Радоје Домановић

На данашњи дан, 17. августа 1908. године умро је књижевник, приповедач и сатиричар Радоје Домановић.

Родио се 16. фебруара 1873. године у Овсишту, гимназију је завршио у Крагујевцу, а Велику школу у Београду. Био је наставник у гимназијама у Пироту, Врању и Лесковцу, али је због политичких уверења и као отворени противник режима Обреновића често премештан и отпуштан са посла.

Од 1905. године до своје смрти је био шеф коректора Државне штампарије у Београду. На његов бунтовнички карактер и интересовања пресудни утицај су имали родитељи, отац који је био учитељ и мајка која га је учила народној поезији.

Домановић је почео са писањем реалистичких приповедака из сеоског живота, али је убрзо прешао на сатиру.

Веома оштро, критички и духовито је сликао власт огрезлу у корупцији и насиљу са једне стране и послушно грађанство које савија главу, са друге стране.

Пишући о људским односима и карактерима, осликао их је невезано за одређено време и поднебље, већ универзално, приказујући оно есенцијално, људско у њима.

Он је први прави сатиричар међу српским реалистима и творац сатиричне приповетке код нас. Најзначајнија дела су му: Страдија, Данга, Мртво море, Вођа, Краљевић Марко по други пут међу Србима, Размишљање једног обичног српског вола и друге.

Данас велики број основних школа у Србији носи његово име, постоји Задужбина Радоје Домановић, која додељује истоимену награду, а од 1973. године на Калемегдану, поред других српских великана, налази се и његова биста.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1876. године рођен је Драгутин Димитријевић Апис, пуковник војске Краљевине Србије и један од организатора Мајског преврата;
1883. године умро је пуковник и задужбинар Ђока Влајковић;
1914. године рођен је сликар Лазар Вујаклија;
1923. године рођена је глумица Мира Ступица;
1937. године рођен је виолиниста Александар Аца Шишић;
1941. године немачке окупационе власти су у Београду на Теразијама обесиле петорицу Срба;
1953. године рођен је кошаркаш Драган Кићановић;
2001. године умро је редитељ Живко Николић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

1453
Претходни чланак

Влахо Буковац: КРАЉ АЛЕКСАНДАР КАРАЂОРЂЕВИЋ

Lazar_Branković,_Esphigmenou_charter_(1429)
Наредни чланак

ЛАЗАР БРАНКОВИЋ (1456–1458)