AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je književnik i prevodilac Bogdan Čiplić

Na današnji dan, 23. juna 1989. godine u Beogradu je umro književnik i prevodilac Bogdan Čiplić.

Rođen je 2. novembra 1910. godine u Novom Bečeju, gde je i započeo svoje školovanje, koje je nastavio u Somboru i Srbobranu, a završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Još kao student je postao dopisnik nekoliko listova, potom je jedno vreme radio kao asistent pri etnološkoj katedri svog fakulteta, nakon čega je bio profesor u gimnaziji i učiteljskoj školi u Temišvaru, gimnaziji u Kikindi i od 1937. do kraja Drugog svetskog rata u gimnaziji u Novom Sadu.

Bio je potom  sekretar, dramaturg i direktor Srpskog narodnog pozorišta, te lektor u Večernjim novostima, da bi poslednje godine života proveo kao slobodan umetnik, baveći se pored književnog rada i slikanjem.

Bogdan Čiplić je pored mnoštva članaka i recenzija, objavio pedesetak knjiga, od kojih dvadesetak knjiga pesama i desetak romana, dok mu je dvadesetak pozorišnih komada prikazano u pozorištu, na radiju i televiziji, a za svoj rad je dobio mnoge nagrade i priznanja, među kojima je i Zmajeva nagrada Matice srpske.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1910. godine rođen je psiholog i profesor Nikola Rot;
1993. godine otvoren je Teatar Kult u Beogradu;
1996. godine umro je slikar i pisac Zoran Petrović;
2002. godine umro je inženjer i profesor Milorad Ivković;
2007. godine umro je književnik i novinar Vaso Popović;
2007. godine umro je književnik, reditelj i akademik Pavle Ugrinov.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Podloga - Copy - Copy - Copy (3) - Copy - Copy - Copy
Prethodni članak

MISAO DANA

1280px-Szentendre4
Naredni članak

SENTANDREJSKI ZVONICI (V)