АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је књижевник и преводилац Богдан Чиплић

На данашњи дан, 23. јуна 1989. године у Београду је умро књижевник и преводилац Богдан Чиплић.

Рођен је 2. новембра 1910. године у Новом Бечеју, где је и започео своје школовање, које је наставио у Сомбору и Србобрану, а завршио на Филозофском факултету у Београду.

Још као студент је постао дописник неколико листова, потом је једно време радио као асистент при етнолошкој катедри свог факултета, након чега је био професор у гимназији и учитељској школи у Темишвару, гимназији у Кикинди и од 1937. до краја Другог светског рата у гимназији у Новом Саду.

Био је потом  секретар, драматург и директор Српског народног позоришта, те лектор у Вечерњим новостима, да би последње године живота провео као слободан уметник, бавећи се поред књижевног рада и сликањем.

Богдан Чиплић је поред мноштва чланака и рецензија, објавио педесетак књига, од којих двадесетак књига песама и десетак романа, док му је двадесетак позоришних комада приказано у позоришту, на радију и телевизији, а за свој рад је добио многе награде и признања, међу којима је и Змајева награда Матице српске.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1910. године рођен је психолог и професор Никола Рот;
1993. године отворен је Театар Култ у Београду;
1996. године умро је сликар и писац Зоран Петровић;
2002. године умро је инжењер и професор Милорад Ивковић;
2007. године умро је књижевник и новинар Васо Поповић;
2007. године умро је књижевник, редитељ и академик Павле Угринов.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Подлога - Copy - Copy - Copy (3) - Copy - Copy - Copy
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

1280px-Szentendre4
Наредни чланак

СЕНТАНДРЕЈСКИ ЗВОНИЦИ (V)