АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је књижевник и новинар Слободан Марковић – Либеро Маркони

На данашњи дан, 30. јануара 1990. године у Београду је умро књижевник, новинар и боем Слободан Марковић – Либеро Маркони.

Рођен је 26. октобра 1928. године у Скопљу, а детињство је провео у Пећи и Београду, где је завршио Другу београдску гимназију.

Прву збирку песама је објавио 1949. године, а поред поезије је писао и прозу, драме, путописе, сценарио за филм Боксери иду у рај и многе друге књиге и радове различитих тематика, а бавио се и превођењем, сликарством и новинарством, у коме је провео више од четири деценије, почев од 1947. године.

Сарађивао је са већином југословенских листова и часописа и радио у неколико њих, попут Младости, Омладине и Борбе, а занимљиво је да је своја дела и чланке често и илустровао, те је иза себе оставио знатан број слика и цртежа.

Велики боем о коме су писали и многи наши еминентни уметници попут Моме Капора, Михиза и других, за своје стваралаштво је добио бројне награде и признања, међу којима су Седмојулска награда за животно дело, Змајева награда, награда Светозар Марковић, награда Милена Павловић-Барили, као и више плакета и ордења.

Либеро Маркони је сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, а његово име данас носе књижара и сквер на Чубури, где је провео већи део живота.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1804. године рођен је Сима Андрејевић-Игуманов;
2006. године умро је редитељ Слободан Бода Марковић;
2012. године умро је оперски певач Живан Сарамандић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

H
Претходни чланак

Објављен је „Законик о рудницима”

logoNew
Наредни чланак

Основан је Институт за савремену историју