AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je književnik, naučnik i profesor Atanasije Stojković

Na današnji dan, 2. juna 1832. godine u Harkovu je umro književnik, naučnik i profesor Atanasije Stojković.

Rođen je 20. septembra 1773. godine u Rumi, odakle je nakon osnovne škole i niže gimnazije, te učenja zanata u Pešti, školovanje nastavio u Šopronu, Segedinu i Požunu, da bi konačno doktorirao na Univerzitetu u Getingenu, postavši najbolji student u generaciji i član Getingenskog i Jenskog učenog društva.

Kratko vreme je radio kao nastavnik u Rumi, a po završenim studijama je boravio u Pešti i Budimu, baveći se istraživanjima i pisanjem, pa je tako početkom XIX veka nastalo i njegovo najznačajnije delo, trotomna Fisika, prostim jezikom spisana za rod slaveno-serbskij, prvo takve vrste na srpskom jeziku, koje pored fizike obuhvata i meteorologiju, astronomiju, minerologiju, botaniku i zoologiju.

Zahvaljujući toj knjizi je dobio poziv ruskog cara i prihvativši ga 1804. godine postao redovni profesor Harkovskog univerziteta, potom dekan odeljenja fizičkih i matematičkih nauka, rektor i osnivač tamošnjeg Učenog društva.

Takođe je postao član i mnogih drugih naučnih društava, državni savetnik i veoma imućan čovek koji je sebi mogao da priušti i jedno imanje u Besarabiji, što je kasnije donekle narušilo njegov ugled kako u Rusiji, tako i u Srbiji, s obzirom da su se o načinu na koji je upravljao tim posedom ispredale različite priče.

Atanasije Stojković se pored prirodnih nauka i objavljivanja dela iz tih oblasti, bavio prevođenjem i pisanjem, te se njegov roman Aristid i Natalija smatra jednim od prvih u novijoj srpskoj književnosti.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1845. godine rođen je glumac Toša Jovanović;
1963. godine umro je fudbaler Ivan Bek;
1963. godine umrla je balerina, koreograf i pedagog Marina Olenjina;
1968. godine u Beogradu su kasno uveče počeli nemiri, koji su se narednog dana pretvorili u masovne studentske demonstracije, najveće do tada u SFRJ;
1969. godine poginuo je košarkaš Radivoj Korać;
1980. godine umro je glumac Viktor Starčić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Trg_republike_u_Beogradu_sa_Narodnim_pozorištem,_S._Marković.tif
Prethodni članak

KAFANA „POZORIŠNA KAFANAˮ

Kosta_Novakovic_02_small
Naredni članak

Rođen je producent, snimatelj i reditelj Kosta Novaković