АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је књижевник, научник и професор Атанасије Стојковић

На данашњи дан, 2. јуна 1832. године у Харкову је умро књижевник, научник и професор Атанасије Стојковић.

Рођен је 20. септембра 1773. године у Руми, одакле је након основне школе и ниже гимназије, те учења заната у Пешти, школовање наставио у Шопрону, Сегедину и Пожуну, да би коначно докторирао на Универзитету у Гетингену, поставши најбољи студент у генерацији и члан Гетингенског и Јенског ученог друштва.

Кратко време је радио као наставник у Руми, а по завршеним студијама је боравио у Пешти и Будиму, бавећи се истраживањима и писањем, па је тако почетком XIX века настало и његово најзначајније дело, тротомна Фисика, простим језиком списана за род славено-сербскиј, прво такве врсте на српском језику, које поред физике обухвата и метеорологију, астрономију, минерологију, ботанику и зоологију.

Захваљујући тој књизи је добио позив руског цара и прихвативши га 1804. године постао редовни професор Харковског универзитета, потом декан одељења физичких и математичких наука, ректор и оснивач тамошњег Ученог друштва.

Такође је постао члан и многих других научних друштава, државни саветник и веома имућан човек који је себи могао да приушти и једно имање у Бесарабији, што је касније донекле нарушило његов углед како у Русији, тако и у Србији, с обзиром да су се о начину на који је управљао тим поседом испредале различите приче.

Атанасије Стојковић се поред природних наука и објављивања дела из тих области, бавио превођењем и писањем, те се његов роман Аристид и Наталија сматра једним од првих у новијој српској књижевности.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1845. године рођен је глумац Тоша Јовановић;
1963. године умро је фудбалер Иван Бек;
1963. године умрла је балерина, кореограф и педагог Марина Олењина;
1968. године у Београду су касно увече почели немири, који су се наредног дана претворили у масовне студентске демонстрације, највеће до тада у СФРЈ;
1969. године погинуо је кошаркаш Радивој Кораћ;
1980. године умро је глумац Виктор Старчић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Trg_republike_u_Beogradu_sa_Narodnim_pozorištem,_S._Marković.tif
Претходни чланак

КАФАНА „ПОЗОРИШНА КАФАНАˮ

Kosta_Novakovic_02_small
Наредни чланак

Рођен је продуцент, сниматељ и редитељ Коста Новаковић