AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je književnik i lingvista Đorđe Kostić

Na današnji dan, 22. novembra 1995. godine u Beogradu je umro književnik i lingvista Đorđe Kostić.

Rođen je 19. maja 1909. godine u Rumi, a Filozofski fakultet je završio u Beogradu, nakon čega je kratko boravio u Parizu.

Od kraja dvadesetih godina je bio deo nadrealističke grupe sa Davičom, Jovanovićem, Matićem i drugima, jedan od potpisnika manifesta u almanahu Nemoguće (LImpossible), gde je objavio i seriju nepotpisanih crteža, te jedan od osnivača časopisa Nadrealizam danas i ovde.

Godine 1933. je zbog revolucionarne delatnosti proveo nekoliko meseci u zatvoru, posle čega je otišao za London, gde je nastavio da se bavi pisanjem.

Posle Drugog svetskog rata je bio urednik emisija za inostranstvo na Radio Beogradu i direktor Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora u Beogradu.

Đorđe Kostić je takođe više puta posetio Indiju radi lingvističkih istraživanja, objavio mnoštvo stručnih radova iz uporedne lingvistike i nekoliko knjiga u vezi sa nadrealizmom.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1868. godine održana je prva pozorišna predstava Narodnog pozorišta u Beogradu;
1948. godine rođen je fudbaler i trener Radomir Antić;
1973. godine otvoren je Centar za sport i rekreaciju 25. maj;
1993. godine emitovana je prva TV slagalica;
1995. godine Savet bezbednosti UN suspendovao je sankcije uvedene Jugoslaviji tri godine ranije.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_6
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

Branislav_Nušić_1904
Naredni članak

KAKO JE BRANISLAV NUŠIĆ SAVETOVAO MECENU