АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је књижевник и лингвиста Ђорђе Костић

На данашњи дан, 22. новембра 1995. године у Београду је умро књижевник и лингвиста Ђорђе Костић.

Рођен је 19. маја 1909. године у Руми, а Филозофски факултет је завршио у Београду, након чега је кратко боравио у Паризу.

Од краја двадесетих година је био део надреалистичке групе са Давичом, Јовановићем, Матићем и другима, један од потписника манифеста у алманаху Немогуће (LImpossible), где је објавио и серију непотписаних цртежа, те један од оснивача часописа Надреализам данас и овде.

Године 1933. је због револуционарне делатности провео неколико месеци у затвору, после чега је отишао за Лондон, где је наставио да се бави писањем.

После Другог светског рата је био уредник емисија за иностранство на Радио Београду и директор Института за експерименталну фонетику и патологију говора у Београду.

Ђорђе Костић је такође више пута посетио Индију ради лингвистичких истраживања, објавио мноштво стручних радова из упоредне лингвистике и неколико књига у вези са надреализмом.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1868. године одржана је прва позоришна представа Народног позоришта у Београду;
1948. године рођен је фудбалер и тренер Радомир Антић;
1973. године отворен је Центар за спорт и рекреацију 25. мај;
1993. године емитована је прва ТВ слагалица;
1995. године Савет безбедности УН суспендовао је санкције уведене Југославији три године раније.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_6
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

Branislav_Nušić_1904
Наредни чланак

КАКО ЈЕ БРАНИСЛАВ НУШИЋ САВЕТОВАО МЕЦЕНУ