AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je književnik i jedan od osnivača Matice srpske Jovan Hadžić

Na današnji dan, 4. maja 1869. godine, u Novom Sadu je umro književnik Jovan Hadžić.

Rođen je 19. septembra 1799. godine u Somboru, i poticao je iz bogate i ugledne porodice.

Osnovnu školu je završio na srpskom jeziku, posle čega je učio jednogodišnju nemačku školu u Sremskim Karlovcima. Nakon gimnazije je studirao filozofiju i prava u Pešti, i još tokom studija pokazivao interesovanje za antiku i starogrčki jezik, kao i za rimsko pravo.

U to vreme je počeo i sa pisanjem poezije pod pseudonimom Miloš Svetić. Studije je nastavio u Beču, gde je 1826. godine stekao zvanje doktora prava. U Srbiju je došao 1837, kao jedan od vodećih pravnika i politički protivnik kneza Miloša. Bio je značajna ličnost i u kulturnom životu.

Jedan je od osnivača Matice srpske, urednik Letopisa i u početku saradnik Vuka Karadžića, sa kojim je kasnije došao u sukob oko shvatanja književnog jezika. Njegov književni i naučni rad je obiman, te se pored prava bavio i poezijom, prevođenjem, istorijom i filologijom.

Kao učenik Lukijana Mušickog, on je na prelazu sa starog klasicizma ka novijim pesničkim stremljenjima čiji su podsticaji dopirali iz nemačke književnosti i naše narodne poezije.

Pisao je ode u slavu istaknutih savremenika, rodoljubive, didaktičke pesme, i pokazivao veliko interesovanje za političku i epsku poeziju. Smatra se prethodnikom kako Zmaja, tako i Radičevića. Prevodio je dela antičke i moderne klasične tradicije poput Homera, Vergilija, Horacija, Šilera, Getea i drugih, a preveo je i delove Ilijade u desetercu.

Postao je jedan od najistaknutijih protivnika Vukove jezičke reforme, a sukob se završio intervencijom Đure Daničića, koji je u svom delu Rat za srpski jezik i pravopis dao argumente protiv pisanja starom azbukom i pravopisom, a takođe istakao i Hadžićevu nestručnost u filologiji.

On je ipak do kraja života nastavio da koristi staro pismo i da se protivi reformi, što je verovatno i uticalo na kasnije negativno gledanje na njega i njegov rad, iako mu je uticaj i značaj u srpskoj književnosti XIX veka nesporan.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1872. godine osnovano je Srpsko lekarsko društvo;
1930. godine rođen je fudbaler, trener i funkcioner Miljan Miljanić;
1980. godine umro je predsednik SFRJ Josip Broz Tito;
2005. godine umrla je pevačica romske muzike Vida Pavlović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

Rođen je snimatelj Milorad Marković

PetarKonjovicA
Naredni članak

Rođen je kompozitor Petar Konjović