AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je književnik Janko Veselinović

Na današnji dan, 26. juna 1905. godine umro je književnik Janko Veselinović.

Rođen je 13. maja 1862. godine u Salašu Crnobarskom, u Mačvi.

Osnovnu školu je završio u Glogovcu, posle čega se školovao u Šapcu i Beogradu, i mada školovanje nije završio, sa nepunih osamnaest godina je postao učitelj u Mačvi.

Godine 1893. je stigao u Beograd i zatim radio kao novinar, urednik više listova, korektor Državne štamparije i dramaturg Narodnog pozorišta. Čitajući pripovetke, i sam je počeo da ih piše još dok je bio seoski učitelj, ali u svojim prvim pokušajima da mu ih neki list štampa nije naišao na razumevanje.

Pripovetke mu je tek 1886. godine objavio Šabački glasnik, a kako su naišle na dobre komentare, Janko je ohrabren nastavio sa pisanjem.

U svom stvaralaštvu prvenstveno je prikazivao selo, čemu je prilazio s mnogo ljubavi, idealizujući patrijarhalni porodični život, zajednicu i ljude.

Neka od njegovih najpoznatijih dela su romani Hajduk Stanko, Junak naših dana i Borci, zbirke pripovedaka Slike iz seoskog života, Od srca srcu, Rajske duše, Zeleni vajati, Male priče, Seljanka i druge, a takođe je napisao i neke pozorišne komade.

Janko Veselinović  je umro od tuberkuloze, u Glogovcu, sa nepune 43 godine, a danas se po njemu zovu mnoge škole, ulice, biblioteke i druge ustanove kulture u našoj zemlji.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1845. godine rođen je dramski pisac, glumac i reditelj Miloš Cvetić;
1871. godine umrla je pesnikinja Draga Dimitrijević-Dejanović;
1917. godine streljan je pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis;
1933. godine rođen je književnik i novinar Radivoj Raša Popov;
2004. godine umro je je novinar i automobilista Predrag Peca Dobrohotov;
2010. godine umro je književnik Žarko Komanin;
2012. godine umro je istoričar i akademik Miloš Blagojević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Janko_Veselinovic.jpeg
Prethodni članak

JANKO VESELINOVIĆ: KAFANA MU SPASILA ŽIVOT

202
Naredni članak

Počelo je emitovanje radio programa „Beograd 202”