АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је књижевник Јанко Веселиновић

На данашњи дан, 26. јуна 1905. године умро је књижевник Јанко Веселиновић.

Рођен је 13. маја 1862. године у Салашу Црнобарском, у Мачви.

Основну школу је завршио у Глоговцу, после чега се школовао у Шапцу и Београду, и мада школовање није завршио, са непуних осамнаест година је постао учитељ у Мачви.

Године 1893. је стигао у Београд и затим радио као новинар, уредник више листова, коректор Државне штампарије и драматург Народног позоришта. Читајући приповетке, и сам је почео да их пише још док је био сеоски учитељ, али у својим првим покушајима да му их неки лист штампа није наишао на разумевање.

Приповетке му је тек 1886. године објавио Шабачки гласник, а како су наишле на добре коментаре, Јанко је охрабрен наставио са писањем.

У свом стваралаштву првенствено је приказивао село, чему је прилазио с много љубави, идеализујући патријархални породични живот, заједницу и људе.

Нека од његових најпознатијих дела су романи Хајдук Станко, Јунак наших дана и Борци, збирке приповедака Слике из сеоског живота, Од срца срцу, Рајске душе, Зелени вајати, Мале приче, Сељанка и друге, а такође је написао и неке позоришне комаде.

Јанко Веселиновић  је умро од туберкулозе, у Глоговцу, са непуне 43 године, а данас се по њему зову многе школе, улице, библиотеке и друге установе културе у нашој земљи.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1845. године рођен је драмски писац, глумац и редитељ Милош Цветић;
1871. године умрла је песникиња Драга Димитријевић-Дејановић;
1917. године стрељан је пуковник Драгутин Димитријевић Апис;
1933. године рођен је књижевник и новинар Радивој Раша Попов;
2004. године умро је је новинар и аутомобилиста Предраг Пеца Доброхотов;
2010. године умро је књижевник Жарко Команин;
2012. године умро је историчар и академик Милош Благојевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Janko_Veselinovic.jpeg
Претходни чланак

ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ: КАФАНА МУ СПАСИЛА ЖИВОТ

202
Наредни чланак

Почело је емитовање радио програма „Београд 202”