АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је књижевник и економиста Димитрије Мита Ракић

На данашњи дан, 17. марта 1890. године у Београду је преминуо књижевник, преводилац, политичар и економиста Димитрије Мита Ракић.

Рођен је 27. октобра 1846. године у Мионици, а након завршене основне школе у оближњој Рибници и Ваљеву, похађао је Велику школу у Београду и студирао у Минхену, Цириху, Гетингену и Лондону, где је посећивао и Маркса, са којим се дописивао.

По повратку у Србију 1871. године, почео је да предаје у Шабачкој гимназији, да би се две године потом запослио као професор у Београду, па онда у Министарству финансија. Од 1881. године је био секретар у Министарству спољних послова, па владин комесар у Привилегованој Народној банци Краљевине Србије, онда председник пореске управе, да би 1888. године постао начелник статистичког одељења у Министарству народне привреде.

У влади Николе Христића је од априла исте те године био министар финансија, на шта је поднео оставку годину и по дана касније и био пензионисан.

Уз писање економских расправа, писао је и књижевна дела и преводио књиге са руског, француског, енглеског и немачког језика, а његов превод Игоових Јадника био је први превод овог романа на српски језик и једини до Другог светског рата.

Његово дело је и нацрт Закона о слободи штампе из 1881. године. Био је члан Српског ученог друштва, а поред више признања одликован је и Таковским крстом.

Интересантно је да је био у браку са Аном, ћерком Милана Ђ. Милићевића, познати песник и дипломата Милан Ракић је био њихов син, а ћерка Љубица је била удата за Милана Грола.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1906. године умро је официр и историчар Аврам Ђукић;
1935. године рођен је фудбалер и тренер Владица Поповић;
1952. године рођен је физичар Марко Вукобрат Јарић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

jovan-deretic-jovan-r-deretic_5a35795dea38a
Претходни чланак

Умро је историчар књижевности Јован Деретић

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy (11) - Copy - Copy – kopija
Наредни чланак

МИСАО ДАНА