АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је књижевник Драгутин Илић

На данашњи дан, 1. марта 1926. године у Београду је умро књижевник Драгутин Илић.

Рођен је 14. фебруара 1858. године, такође у главном граду, у познатој породици Илић.

Њихова кућа је током Драгутинове младости била стециште оновремених уметника и интелектуалаца, међу којима су били Симо Матавуљ, Љубомир Ненадовић, Матија Бан, Владан Ђорђевић, Ђура Јакшић, Змај, Радоје Домановић, Алекса Шантић, Јован Скерлић и многи други, те не изненађује то што се писањем бавио још од гимназијских дана, објављујући за Јавор и Отаџбину.

Са двадесет три године му је изведена прва драма у Народном позоришту, а исте године је почео да ради и као чиновник, али је неколико година касније због својих политичких ставова морао да напусти службу и државу.

У Србију се наредних петнаестак година враћао и одлазио из ње више пута, сарађујући са часописима Србобран, Бранково коло, Босанска вила, Зора, Нада, Застава и Летопис Матице српске.

По повратку у Београд 1902. године је обновио рад листа Велика Србија, а током Првог светског рата је обављао дипломатске мисије српске владе у Русији и Француској, да би после ослобођења постао управник библиотеке Народне скупштине, што је остао до краја живота.

Његов књижевни опус обухвата песме, романе, приповетке, драме и путописе, као и позоришне критике, а оно по чему је данас најинтересантнији је његова драма После милион година, која се сматра првим научнофантастичним, дистопијским делом у српској књижевности.

Драгутин Илић је сахрањен у породичној гробници на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1855. године рођен је лекар, политичар и министар финансија Лазар Пачу;
1855. године умро је сликар Димитрије Аврамовић;
1891. године рођен је Станислав Винавер, српски писац и једна од најистакнутијих личности београдског модернистичког покрета између два светска рата;
1927. године рођена је кореограф и педагог Десанка Ђорђевић;
1955. године почела је са радом ГАК Народни фронт;
1958. године умро је вајар, професор и академик Тома Росандић;
1973. године умро је новинар Љубомир Вукадиновић;
1992. године босански муслимани и Хрвати су на референдуму гласали за отцепљење од Југославије, a у Сарајеву је испред српске православне цркве убијен Никола Гардовић, што је означило почетак грађанског рата у тој републици;
1992. године у Црној Гори је одржан референдум о независности, на коме је више од 90% изашлих гласача гласало за останак у заједничкој држави са Србијом, чиме је касније формирана Савезна Република Југославија;
2000. године умро је композитор, музиколог, професор и академик Властимир Перичић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

87987705_206451423802668_1855265626642186240_n
Претходни чланак

ВЛАДАН ДЕСНИЦА: Још једно прољеће!

Будвански залив (ФОТО: Арте)
Наредни чланак

Растко Петровић: ПЕЈЗАЖИ ПЕТРА ЛУБАРДЕ (1934)