АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је књижевник и академик Живан Милисавац

На данашњи дан, 21. јуна 1997. године у Новом Саду је умро књижевник и академик Живан Милисавац.

Рођен је 25. фебруара 1915. године у Батровцима код Шида, и након школовања у више места и градова, књижевност је завршио у Београду.

У међуратном периоду је био један од организатора Омладинског културно-привредног покрета и уредник омладинског листа Наш живот.

Током Другог светског рата је био у партизанима, а по његовом завршетку је у два наврата био секретар Матице српске, те саветник и председник од 1983. до 1991. године, као и уредник Летописа.

Поред тога и писања монографија, расправа, есеја и студија из историје књижевности, био је друштвено активан и учествовао је у оснивању Стеријиног позорја и Змајевих дечјих игара, чији је такође био председник дуго година.

Живан Милисавац је за свој рад добио многе маграде и признања, међу којима су Октобарска награда Новог Сада, Седмојулска награда, Вукова награда и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1837. године, издавање „упута” из канцеларије кнеза Милоша за лечење у Сокобањи, сматра се почетком организованог туризма у Србији;
1966. године рођен је пијаниста Иван Тасовац;
1978. године рођен је математичар, политичар и један од оснивача Социјалистичке радничке партије Југославије Филип Филиповић;
1991. године умро је економиста и професор Зоран Пјанић;
2013. године умро је балетски играч и кореограф Милорад Мишковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Svetozar-Cvetkovic
Претходни чланак

Рођен је глумац Светозар Цветковић

petnica
Наредни чланак

Основана је Истраживачка станица Петница