АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је кнез Павле Карађорђевић

На данашњи дан, 14. септембра 1976. године, у болници крај Париза је умро кнез Павле Карађорђевић.

Рођен је 27. априла 1893. године у Петрограду. Био је син кнеза Арсена и кнегиње Ауроре Павловне Демидов ди Сан Донато. С обзиром да су му се родитељи развели две године касније, он је од 1896. живео код свог стрица, будућег краља Петра I, у Женеви.

Након Петровог ступања на престо, преселили су се у Србију, где је Павле наставио школовање и матурирао у Другој београдској гимназији, после чега се уписао на Оксфорд. Године 1913. је произвден у чин коњичког потпоручника, а наредне је већ учествовао у Великом рату.

Почетком 1915. се разболео од хепатитиса и до доласка на Крф је обављао дипломатске мисије у Италији и Енглеској. На Крфу је радио у Међународном Црвеном крсту, у Солуну учествовао у припремама за офанзиву, затим се поново лечио у Лондону и након рата наставио школовање на Оксфорду.

Године 1923. се оженио Олгом, најстаријом ћерком грчког принца Николе, а венчани кумови су им били војвода од Јорка, будући британски краљ Џорџ VI, и његова супруга Елизабета, војвоткиња од Јорка.

Као историчар уметности био је велики колекционар уметничких дела, а 1929. године основао је и први Музеј савремене уметности у Београду, у Конаку кнегиње Љубице, да би га 1933. краљ Александар именовао за шефа свих музеја у Југославији.

Преокрет у његовом животу је настао следеће године, након атентата на краља Александра у Марсеју. Тестаментом су он, Иво Перовић и Раденко Станковић одређени за намеснике малолетном Петру II, мада се власт у суштини нашла у Павловим рукама. У све тежим унутрашњим и спољним политичким приликама, кнез Павле је различитим одлукама покушао да очува јединство и неутралност Југославије, у годинама које су претходиле Другом светском рату и током првих година истог. Ипак, услед намера великих сила и њихових интереса на Балкану, у свом покушају није успео.

Након пуча од 27. марта 1941. године, Павле је поднео оставку на свој положај и дато му је неколико сати да се спакује и са породицом напусти државу. Боравио је прво у Грчкој, па у Египту, да би га Британци затим пребацили у Кенију, где је остао до 1948. године. У међувремену је, по завршетку рата и промене власти у Југославији, проглашен издајником и забрањен му је повратак у земљу. Након што се вратио у Европу, живео је у Швајцарској и у Француској, и у неколико наврата боравио у Британији, у чије се тајно политичко деловање пред и током Другог светског рата разочарао, те је више није посећивао.

Након смрти у Паризу, сахрањен је на гробљу у Лозани, одакле су његови посмртни остаци 2012. године пренети у Србију и сахрањени у Маузолеју династије Карађорђевић, у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Вишеструко одликован највишим домаћим и страним одликовањима, кнез Павле је рехабилитован одлуком Вишег суда у Беграду 2011. године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1842. године Александар Карађорђевић је изабран за кнеза Србије;
1914. године погинуо је оснивач листа Политика Владислав Рибникар;
1941. године рођен је новинар и публициста Богдан Тирнанић;
2001. године умрла је глумица Олга Ивановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

FINALpozivnica-01
Претходни чланак

ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЈ: „Из прошлости једне породице: Осијек–Петриња–Београдˮ

41149317_1345377252266305_1934724205245366272_n
Наредни чланак

МИСАО ДАНА