AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je karikaturista i slikar Ivo Kušanić

Na današnji dan, 21. marta 2003. godine u Beogradu je umro karikaturista i slikar Ivo Kušanić.

Rođen je 9. maja 1924. godine u Zagrebu, gde se i školovao dok tokom Drugog svetskog rata nije bio odveden u Jasenovac, odakle se spasao i priključio partizanima.

Karikature je objavljivao još kao srednjoškolac, a to je nastavio i tokom rata u partizanskim listovima.

Studije slikarstva je nekoliko godina po oslobođenju započeo na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti i završio 1952. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu.

Objavljivao je karikature za mnoge listove, kao što su Jež, Poletarac, Pioniri i Vetrenjača, te radio kao glavni crtač u animiranim filmova Zagreb-filma, da bi se 1962. godine na poziv Politike tu zaposlio i prešao u Beograd, u kom je ostao do kraja života.

Nastavio je da se pored karikature i ilustracija bavi i animiranim filmovima, samo tokom šezdesetih za one beogradske proizvodnje. Od 1970. godine je objavljivao i za NIN, a saradnju sa različitim listovima je nastavio i nakon penzionisanja krajem te decenije.

Od 1988. se naročito posvetio štafelajnom slikarstvu, slikajući pretežno dalmatinske i istarske pejzaže, vedute i marine.

Svoja dela je izlagao na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama, dobivši mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Zlatno pero Beograda, Pjer, Zlatni jež, Nagrada za životno delo ULUPUDS-a i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1817. godine ubijen je ustanik i vojvoda Sima Marković;
1869. godine rođen je glumac i prevodilac Bogoboj Rucović;
1918. godine umro je pravnik, publicista, profesor, ministar i akademik Gligorije Giga Geršić;
1993. godine umro je kompozitor, muzički urednik i profesor Vartkes Baronijan.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

FOTO: Vikipedija
Prethodni članak

RAMSKA TVRĐAVA

Milovan_Vidak_(1926-2003)
Naredni članak

Umro je slikar Milovan Vidak