АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је карикатуриста и сликар Иво Кушанић

На данашњи дан, 21. марта 2003. године у Београду је умро карикатуриста и сликар Иво Кушанић.

Рођен је 9. маја 1924. године у Загребу, где се и школовао док током Другог светског рата није био одведен у Јасеновац, одакле се спасао и прикључио партизанима.

Карикатуре је објављивао још као средњошколац, а то је наставио и током рата у партизанским листовима.

Студије сликарства је неколико година по ослобођењу започео на београдској Академији ликовних уметности и завршио 1952. године на Академији ликовних уметности у Загребу.

Објављивао је карикатуре за многе листове, као што су Јеж, Полетарац, Пионири и Ветрењача, те радио као главни цртач у анимираним филмова Загреб-филма, да би се 1962. године на позив Политике ту запослио и прешао у Београд, у ком је остао до краја живота.

Наставио је да се поред карикатуре и илустрација бави и анимираним филмовима, само током шездесетих за оне београдске производње. Од 1970. године је објављивао и за НИН, а сарадњу са различитим листовима је наставио и након пензионисања крајем те деценије.

Од 1988. се нарочито посветио штафелајном сликарству, сликајући претежно далматинске и истарске пејзаже, ведуте и марине.

Своја дела је излагао на бројним домаћим и међународним изложбама, добивши многе награде и признања, међу којима су Златно перо Београда, Пјер, Златни јеж, Награда за животно дело УЛУПУДС-а и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1817. године убијен је устаник и војвода Сима Марковић;
1869. године рођен је глумац и преводилац Богобој Руцовић;
1918. године умро је правник, публициста, професор, министар и академик Глигорије Гига Гершић;
1993. године умро је композитор, музички уредник и професор Варткес Баронијан.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ФОТО: Википедија
Претходни чланак

РАМСКА ТВРЂАВА

Milovan_Vidak_(1926-2003)
Наредни чланак

Умро је сликар Милован Видак