Na današnji dan

Umro je kapetan duge plovidbe i književnik Božidar Đaja

Na današnji dan, 6. oktobra 1914. godine u Hinterbrilu kod Beča je umro kapetan duge plovidbe i književnik Božidar Đaja.

Rođen je 24. maja 1850. godine u Dubrovniku, odakle je nakon završene osnovne škole i kratkog pomaganja ocu u trgovini, počeo da plovi na stričevom brodu, te posle godina provedenih na brodovima položio ispite za poručnika i kapetana duge plovidbe 1873.

Bio je zatim zapovednik broda, ima manufakturnu radnju u Avru u Francuskoj, bio trgovački posrednik i bavio se prevozom uglja, da bi 1889. godine došao u Beograd i tu preuzeo komandu državnog parobroda Deligrad i pokrenuo osnivanje deoničarskog preduzeća Prvog kraljevskog srpskog parobrodskog društva i postao njegov prvi kapetan.

Takođe se bavio i književnošću, objavljujući svoja dela u novinama i časopisima pod pseudonimom Pomorac, a autor je i tri knjige pripovedaka Naši pomorci, kao i rečnika pomorskih termina koji je sa književnom građom poklonio Srpskoj kraljevskoj akademiji.

Zanimljivo je da je sin Božidara Đaje, Ivan, bio naš čuveni biolog, fiziolog, profesor i rektor Univerziteta, akademik, osnivač Fiziološkog zavoda i prve Katedre za fiziologiju kod nas.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1833. godine rođen je Jovan Andrejević,  lekar, novinar i jedan od osnivača Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu;
1893. godine Beograd je dobio električno osvetljenje;
1894. godine rođen je pesnik Momčilo Nastasijević;
1902. godine rođen je kompozitor i pedagog Mihovil Logar;
1908. godine Austrougarska je objavila aneksiju Bosne i Hercegovine;
1915. godine napadom na Srbiju, Bugarska, koja je na početku rata proglasila neutralnost, uključila se u Prvi svetski rat na strani Centralnih sila;
1926. godine rođen je slikar i akademik Petar Omčikus;
1935. godine rođen je književnik Petar Pajić;
1950. godine rođen je kompozitor Zoran Erić;
1963. godine umro je književnik i diplomata Branko Lazarević;
1973. godine  Košarkaška reprezentacija Jugoslavije je u finalu Evropskog prvenstva u Barseloni, pobedila domaćina Španiju sa 78:67 i tako prvi put postala šampion Evrope;
1989. godine osnovan je Muzej nauke i tehnike;
1997. godine umro je profesor i akademik Jovan Belić;
2007. godine preminuo je muzičar Laza Ristovski, član grupa „Smak“ i „Bijelo dugme“;
2013. godine umro je arhitekta Svetislav Vučenović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

peti-oktobar-5
Prethodni članak

Organizovane su demonstracije u Beogradu

unnamed
Naredni članak

Rođen je pesnik Vojislav Ilić Mlađi