AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je jedan od vođa radničkog pokreta u Srbiji, Dušan Popović

Na današnji dan, 8. novembra 1918. godine u Londonu je umro novinar, publicista, političar i jedan od vođa radničkog pokreta u Srbiji Dušan Popović.

Rođen je 6. januara 1885. godine u selu Volujak, danas delu Jagodine, u kojoj je završio osnovnu školu i počeo gimnaziju, potom nastavljenu u Užicu i Beogradu, u kom je zatim upisao Pravni fakultet.

Socijalističkom pokretu je prišao pod uticajem Dimitrija Tucovića, tokom školovanja u Užicu, te postao veliki borac za prava radnika. Godine 1905. je pristupio Srpskoj socijaldemokratskoj stranci i postao saradnik Radničkih novina, a tri godine kasnije i glavni urednik.

Bio je predavač na partijskoj školi u Beogradu, sekretar Glavne partijske uprave i sa Tucovićem pokretač lista Borba, koji je izlazio od 1910. do 1914. godine.

Pred kraj Prvog svetskog rata je, 1917. godine, emigrirao iz Srbije i preko Švedske stigao do Londona, gde je sledeće godine iznenada umro.

Dušan Popović je prvobitno i sahranjen u Londonu, a njegovi posmrtni ostaci su 1959. preneti u Beograd i sahranjeni u Aleji velikana na Novom groblju.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1805. godine oslobođeno je Smederevo u Prvom srpskom ustanku;
1827. godine rođen je pravnik, državnik i diplomata Jevrem Grujić;
1888. godine rođen je matematičar, filozof i političar Sima Marković;
1900. godine rođen je kompozitor, dirigent i akademik Mihailo Vukdragović;
1917. godine preminuo je književnik i pesnik Milutin Bojić;
1937. godine rođen je fudbaler i trener, druga Zvezdina zvezda Dragoslav Šekularac;
1938. godine rođen je kompozitor, pevač i voditelj Minja Subota;
2001. godine preminula je glumica Radmila Savićević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

SJZ
Prethodni članak

ZAŠTO SE KAŽE „NADŽAK-BABA”

330px-Konstantin_Bodin
Naredni članak

BODIN (1081–1101)