АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Умро је је економиста и академик Драгослав Аврамовић

На данашњи дан, 26. фебруара 2001. године, у Роквилу у Сједињеним Државама је умро економиста, гувернер Народне банке Југославије и академик Драгослав Аврамовић.

Рођен је 14. октобра 1919. године у Скопљу, где је завршио основну школу и гимназију, после којих је дипломирао на београдском Правном факултету, те потом и докторирао. Након различитих позиција у НБЈ, од 1953. године је радио у Светској банци, где је почевши од позиције шефа Одељења напредовао до места директора, а био је и генерални секретар Конференције УН за трговину и развој, и економски саветник Банке за трговину и развој.

Оно по чему је нарочито остао упамћен је увођење новог динара и његов програм из јануара 1994. године, којим је заустављена хиперинфлација у Југославији.

Убрзо потом је постао гувернер Народне банке и главни координатор припрема Економског, социјалног и финансијског програма 1995-1997, као и дописни члан САНУ.

Године 1996, Драгослав Аврамовић је смењен са положаја гувернера, после чега је сарађивао са тадашњом демократском опозицијом.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1777. године рођен је прота Матеја Ненадовић;
1811. године рођен је сакупљач народних лирских песама Вук Врчевић;
1893. године рођен је један од пионира српског глумишта Вукашин Пешић;
1919. године умро је композитор Петар Кранчевић;
1932. године рођена је балерина, педагог, кореограф  и балетски критичар и историчар Милица Јовановић;
1960. године умро је лингвиста и академик Александар Белић;
1992. године умро је глумац Јован Јанићијевић Бурдуш.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

Рођен је хемичар, професор и академик Милутин Стефановић

Наредни чланак

Рођен је лекар, професор и академик Владимир Војводић