AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Umro je istoričar umetnosti i profesor Miroslav Timotijević

Na današnji dan, 4. jula prošle, 2016, godine u Beogradu je umro istoričar umetnosti i profesor Miroslav Timotijević. Rođen je 18. decembra 1950. godine u Kraljevu, a nakon završenih osnovnih, magistarskih i doktorskih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, nastavio je i da predaje na istom fakultetu, na Odeljenju istorije umetnosti. Bio je šef Katedre za istoriju umetnosti novog veka, upravnik Instituta za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, sekretar Odeljenja za istoriju umetnosti Matice srpske, predsednik Društva istoričara umetnosti Srbije, honorarni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, i član brojnih drugih zavoda i redakcija. U svom naučnom i istraživačkom radu Timotijević se najviše bavio baroknom ikonologijom, i objavio veliki broj knjiga, studija i drugih tekstova, a za svoj rad dobio je i mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Povelja Galerije Matice srpske, Nagrada „Pavle Savić“ i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1887. godine rođen je lekar, profesor i akademik Kosta Todorović;
1940. godine rođen je književnik Filip David;
1941. godine u Beogradu je održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka protiv okupatora;
1995. godine preminuo je Arsen Diklić, književnik i filmski i TV scenarista.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

milovan-danojlic-1
Prethodni članak

Rođen je pisac i akademik Milovan Danojlić

logor
Naredni članak

Formiran je zloglasni logor na Banjici